Dugo išćekivana digitalna valuta bi konačno mogla ugledati svetlo dana – Fejsbuk lansira Libru već u januaru 2021. prema najnovijim izveštajima.

Nakon više od godinu dana preispitivanja od strane globalnih finansijskih regulatornih tela, Libra će biti lansirana u obliku digitalne valute zasnovane na američkom dolaru, kako javlja Financial Times na dan 27-og novembra.

Navodeći troje ljudi koji su uključeni u Libra projekat, Financial Times piše kako Libra Asocijacija planira dodavanje sve više valuta u svoj portfolio, koje bi podupirale vrednost Libre.

Novom kriptovalutom upravlja neprofitni konzorcijum sa sedištem u Švajcarskoj – Libra Asocijacija – koja je od samog početka ubrajala Mastercard, PayPal, Visa, Stripe, eBay, Coinbase, Andreessen Horowitz i Uber, među svoje ćlanove osnivače.

Fejsbuk lansira Libru, prema očekivanjima u januaru, međutim tačan datum lansiranja još uvek nije poznat i zavisiće od toga kada će Libra Asocijacija dobiti regulatorno odobrenje od FINMA (Swiss Financial Market Supervisory Authority) za operacije kao sredstvo plaćanja.

Predstavnik FINMA je odbio da komentariše potencijalno lansiranje Libre u januaru 2021. Pozvao se na saopštenje o procesu licenciranja Libre, dajući izjavu: “U skladu sa svojom ustaljenom praksom, FINMA neće pružati javne informacije o statusu tekućih procedura, niti spekulisati o tome kada bi mogle biti dovršene.”

Libra asocijacija takođe nije odgovorila na komentare i zahteve štampe za daljim informacijama.

Pokrenuta u junu 2019-te, Libra asocijacija se suočila sa masivnim regulatornim preispitivanjem uzrokujući da veliki broj kompanija članica, kao što su PayPal i MasterCard posledično izađe iz projekta. Skup valuta koje podupiru Libru je originalno imao za cilj da uključi nekoliko valuta, obuhvatajući tu i američki dolar, evro, japanski jen, britansku funtu i singapurski dolar.

Libra stvara kontraverzu među kreatorima zakona širom sveta od samog svog začeća, pri čemu se uobičajeni narativ vrti oko digitalne valute koja oduzima moć novca od vlada različitih zemalja.

Prema Financial Times, nekoliko Libra članica veruje da je imenovanje Stjuarta Levija za glavnog rukovodioca bilo tačka prekretnica za Libra projekat.

Šta je Bitkoin i da li će potrajati u realnosti?