Fizičar Ričard Fajnman je koristio ovaj proces da bi naučio sve, od sviranja bonga, do kvantne mehanike. Savladajte bilo koje znanje uspomoć njegovih metoda.

Čovek bi pomislio da biti fizičar koji je dobio Nobelovu nagradu i bio jedan od najeminentnijih genija među naučnicima, može biti dovoljno jednoj osobi. Ali je Ričard Fajnman, prema legendi, uvek želeo da zna više i da nauči više. Brain Pickings citira njegovog biografa Džejmsa Glajha:

Nije davao prednost nekoj veštini nad ostalima, sam je naučio da  svira bubnjeve, radi masaže, priča priče, prilazi ženama u barovima, smatrajući da su sve ovo veštine sa pravilima koja se mogu naučiti…

Da li je svo ovo učenje samo proizvod Fajnmanove genijalnosti, njegovog čudnovato brzog i inventivnog mozga? Da je tako, svima bi nam preostalo samo da se divimo njegovoj sposobnosti da savlada sve, od bubnjeva, do kvantne mehanike. Ali na svu sreću, Fajnmanov dar za učenje nije bio samo plod njegovih urođenih sposobnosti. Takođe je imao tehniku za učenje novih veština – što je još bolje, ona je ujedno jednostavna i mi koji nismo genijalci možemo da je pozajmimo 😉

Šejn Periš, um koji stoji iza sajta Farnam Street, je zgodno opisao ovu “Fajnmanovu tehniku” i na svom blogu, kao i u nedavnom članku za Quartz. U nastavku su osnove procesa u tri koraka.

1. Podučite dete

Fajnman je bio jedan od izuzetno popularnih među ljudima koji pojašnjavaju najnovija dostignuća nauke, a insistirao je da čak i najteži koncepti mogu biti sročeni rečima koje svako može da razume.

Zapravo, upotreba pomodnog rečnika je obično znak da niste u potpunosti razumeli temu, verovao je. Zato je prvi korak njegove “Fajnman tehnike” uzeti parče papira i napismeno objasniti šta god da je to što pokušavate da naučite, kao da  razgovarate sa ne naročito talentovanim osmogodišnjakom.

Kada ispišete ideju od početka do kraja jednostavnim jezikom, koji i dete može da razume (savet: koristite samo najobičnije reči), primoravate sebe da razumete koncept na dubljem nivou i pojednostavite odnose i veze između ideja. Ako imate poteškoća, možete jasno razumeti gde vam nedostaju objašnjenja. Ova tenzija je dobra – ona krasi priliku da naučite“, pojašnjava Periš.

2. Vratite se na početak

Inicijalno, imaćete poteškoća da obuhvatite svoju temu tako jednostavnim rečima. To je u redu. Samo imajte u vidu da svaki put kada stvari postanu komplikovane ili nejasne, to je znak da treba da proučite taj odeljak još jednom.

Na primer, ako  uskoro imate test iz biologije i imate problema kako da objasnite evoluciju jednostavnim rečima, otvorite udžbenik biologije i počnite ponovo da čitate odeljak o evoluciji. Sada zatvorite knjigu, izvucite novo parče praznog papira i objasnite pod-ideju (u ovom slučaju evoluciju) sa kojom ste imali problema“, navodi Periš.

3. Revidirajte i pojednostavite

Savladajte bilo koje znanje uspomoć poslednjeg koraka. U ovoj fazi bi trebalo da imate iscrpne beleške koje obuhvataju šta god da je to što pokušavate da naučite samostalno, veoma svedenim jezikom. Sve što je preostalo da uradite jeste da revidirate i konsolidujete to znanje. “Pročitajte beleške naglas”, predlaže Periš. “Ako objašnjenje nije jednostavno ili zvuči zbunjujuće, to je dobar pokazatelj da treba poraditi na vašem razumevanju u toj oblasti“.

Kako uspešni ljudi čitaju knjige: Neuronauka objašnjava