Veliki broj naučnih istraživanja pokazuje, kada je reč o tome koliko brzo učimo, kontekst i strategija su gotovo podjednako važni kao i čista snaga uma. Ili, kako je to formulisao Miki Garsija, doktorand na Bjork laboratoriji za učenje i zaboravljanje pri UCLA, u fascinantnom videu koji pruža pregled otkrića laboratorije: “Mnogo ljudi smatra da im učenje ne ide dobro… ali oni često ne koriste efektivne tehnike kako učiti.

Kako učiti: 7 profesionalnih saveta uz koje ćete se osećati kao genije

Ovi istraživanjima potkrepljeni saveti vam mogu pomoći da učite više, brže i uz manje truda.

Petominutni video je krcat naučno potvrđenim savetima kako da smestite što više informacija u svoj mozak još brže i efektivnije. Možete ih primeniti bilo da ste student na fakultetu, profesionalac koji stiče obuku ili sertifikaciju, ili ste jednostavno neko ko uči čitavog života.

1. Naučite da podučavate

Jedan od eksperimenata koji su prikazani u videu ide ovako: jednoj grupi studenata je dat list papira sa materijalom i rečeno im je da ga nauče za test. Druga grupa je dobila isti list i rečeno im je da nauče tako da mogu da ispredaju nekom drugom. Obe grupe su radile isti test. Ko je bio bolji? Oni koji su učili da bi predavali su bili daleko bolji.

Zato sledeći put kada treba nešto da naučite, pokušajte da to dovoljno dobro shvatite u svom mozgu kako biste mogli da podučite prijatelja ili kolegu umesto da se samo usredsredite na beskrajno ponovno čitanje materijala.

2. Zapamtite više prisećanjem

Kada se  predavanje završi, kažem studentima, deset minuta nakon predavanja, uzmite prazan list papira i jednostavno zapišite sve što se danas dešavalo na času. A zatim, predveče uzmite još jedan prazan list papira, zapišite sve čega se sećate sa predavanja. To će imati mnogo veći uticaj nego većina stvari koje studenti rade“, kaže Garsija.

3. Testirajte sebe

Test nije krajnji cilj učenja, prema kognitivnoj nauci. To je sredstvo za učenje kao takvo. Ako možete da pribavite stare testove ili testove za vežbanje, sjajno – koristite ih, ali ako ne možete, jednostavno otvorite svoj udžbenik, pogledajte podnaslove, pokrijte tekst ispod njih i pokušajte da se setite koje informacije sadrži neki odeljak, predlaže Veronika Jan.

Alternativno, možete sebi postaviti zadatak da pokušate da zamislite koja pitanja bi mogla biti na testu kako biste usredsredili svoj um na ono što treba da naučite i koje oblasti bi mogle biti izvor zabune.

4. Rasporedite u vremenu

Kampanjski pristup vam može pomoći da položite test na kratke staze, ali kako mnogi otkriju na fakultetu, brzo zaboravljate sve što naučite na ovaj način. “Ako imate četiri sata za učenje, onda bi mnogo bolje bilo da provedete po jedan sat svakog dana tokom četiri dana, nego da vežete četiri sata u jednom danu“, insistira Garsija. Čak i podela jednog sata u četiri dobro raspoređene sesije od po 15 minuta može biti veoma korisna.

5. Nemojte se fokusirati

Potpuno utapanje sebe u jedan koncept ili odeljak sve dok ga ne savladate intuitivno ima smisla, ali nauka kaže kako je zapravo bolje da  menjate stvari. Prelaženje sa jedne na drugu različitih pod tema vam pomaže da ujedno vidite veze između ideja i setite se informacija kad god su vam potrebne.

6. Učite na različitim mestima

Zaboravite na rezervisanje jednog određenog ugla biblioteke ili vašeg lokalnog kafea gde će biti vaša druga kuća. “Nauka učenja zapravo kaže da bi trebalo da menjate mesta gde učite“, skreće pažnju Nikolas Zonderstorm, još jedan među istraživačima u laboratoriji. Očigledno, povezivanje različitih naznaka iz okruženja sa materijalom koji pokušavate da naučite vam olakšava da kasnije prizovete ta sećanja.

7. Ne žurite sa okretanjem kartice za pamćenje

Kako učiti termine ili vokabular? Nemojte momentalno okretati karticu ako ne znate odgovor. “Pokušajte svim silama da se prisetite. Pokušajte da se setite stvari koje su vezane za to“, predlaže Garsija. Istraživanja pokazuju kako “čak i ako samo pokušate nečega da se prisetite, kada vam to ne pođe za rukom i nakon što pogledate odgovor, bolje ćete ga upamtiti“.

Želite sve detalje? Pogledajte video.

​Doza neuspeha optimizuje učenje: Šta je ‘Pravilo 85%’