Iste novogodišnje odluke svake godine – više se naspavati, jesti zdravije – sve znamo. Neka vas ovi govori i motivacija za novu godinu inspirišu da se držite tih ciljeva i možda dodate još nekoliko novih na svoj spisak.

Motivacija za novu godinu

Koristi dubokog sna za mozak i kako do više sna

Nema ničeg što se može porediti sa dobro prospavanom noći. Šta ako nam tehnologija može pomoći da dobijemo više sna? Den Gartenberg radi na tehnologiji koja stimuliše duboki san, najregenerativnije stanje koje (između ostalih neverovatnih stvari) nam može pomoći da konsolidujemo svoju memoriju i formiramo naše ličnosti. Saznajte više o tome kako slušanje zvukova koje odražava moždane talase tokom ove faze može voditi u duboki san – i potencijalne koristi za naše zdravlje, memoriju i sposobnost da učimo.


Kako postati bolji u stvarima do kojih vam je stalo

Naporno radite ali ne poboljšavate se? Niste sami. Eduardo Brisenjo otkriva jednostavan način da postanete bolji u stvarima kojima se bavite, roditeljstvu ili kreativnim hobijima. A deli i neke korisne tehnike tako da možete da nastavite sa učenjem i uvek se osećate motivisano da se krećete unapred.


Kako se zauzeti za sebe

Zauzeti se za sebe je teško uraditi, čak i kada znate da bi trebalo. Naučite kako da se nametnete, krećete se kroz nezgodne društvene situacije i proširite svoje lične snage uspomoć iskusnih smernica socijalnog psihologa Adama Galinskog.


Kako tragati za istinom u eri lažnih vesti

Poznata širom sveta po svojoj odvažnosti i jasnosti, Kristijana Amanpur je provela protekle tri decenije intervjuišući poslovne, kulturne i političke lidere koji su oblikovali istoriju. U razgovoru sa Krisom Andersonom, ona diskutuje lažne vesti, objektivnost u novinarstvu, vakuum u liderstvu globalne politike i još mnogo toga, deleći pritom svoju mudrost. “Budite pažljivi odakle dobijate svoje informacije”, kaže ona. “Ukoliko nismo angažovani svi kao globalni graani kojji cene istinu, koji razumeju nauku, emprijske dokaze i činjenice, onda ćemo lutati naokolo – do potencijalne katastrofe”.


Život je više nego biti srećan

Naša kultura je opsednuta srećom, ali šta ako postoji put koji više ispunjava? Sreća dolazi i odlazi, kaže pisac Emili Esfahani Smit, ali imati smisao u životu – služiti nečemu iznad sebe i razvijati najbolje u sebi – to vam daje nešto u šta se možete uzdati. Saznajte detaljnije kako se razlikuje biti srećan i posedovati smisao, gde Smit pruža četiri stuba života sa smislom.

5 TED predavanja po izboru Vladimira Stankovića, Petguards

5 TED predavanja po izboru Boška Kustudića, CEO prve novosadske kraft pivare Razbeerbriga

5 TED predavanja po izboru Nikole Tasića, Osnivača i Direktora, SweetFit