Malo je faktora koje utiču na to kako biti produktivan, vašu karijernu putanju i opšte blagostanje, u onoj meri u kojoj to čine vaše rutine. Kao što Vil Djurant piše u Istoriji filozofije (citat koji se često pogrešno pripisuje Aristotelu):

Mi smo ono što stalno radimo.

Danas nam je poznata prava mera tih reči. Prema istraživanjima, do 40% naših svakodnevnih aktivnosti pokreću navike – nesvesne aktivnosti i rutine koje smo razvili tokom vremena.

Ipak, naše rutine nisu jedino što nam je potrebno za uravnotežen život. Većina nas provodi svoje dane skačući sa zadatka na zadatak. Ujutro smo dizajner ili diveloper, zatim profesionalni imejler i učesnik sastanaka tokom popodneva. A naši rituali su te simboličke aktivnosti koje obavljamo u ključnim momentima koje nam pomažu da se neometano krećemo kroz dan.

Kao što piše Marija Popova, osnivačica sajta Brain Pickings, iako su veoma različite u praksi, rutine i rituali se čine kao dve strane jednog istog novčića:

Dok rutina teži da učini haos svakodnevnog života preglednijim i kontrolisanijim, ritual ima za cilj da prožme ovozemaljsko elementom magičnog. Struktura rutine nas umiruje, a posebnost rituala nas oživljava.

Dakle, kako se rutine i rituali uklapaju u savremeni radni dan? I kako možemo razviti one koji dovode do maksimuma našu sposobnost da obavljamo svrsishodan posao?

Kako biti produktivan: Napravite dnevnu rutinu koju ćete zaista želeti da pratite

Najpre, hajde da krenemo od naših rutina. U svom najosnovnijem obliku, rutina je niz redovno sprovođenih aktivnosti.

Možete imati jutarnju rutinu koja se sastoji od stvari koje radite kada se probudite (tuširanje, pravljenje doručka, planiranje dana, vožnja do posla). Ili večernja rutina koja vam pomaže da se opustite i isključite iz posla.

Svi mi imamo rutine (bilo da ih prepoznajemo ili ne). Ipak, ne osmišljavaju svi svesno svoje rutine kako bi maksimalno iskoristili svoje vreme.

To je razlog zašto su mnogi ljudi zainteresovani za rutine uspešnih preduzetnika i kreativaca. Mislimo kako će praćenje istih koraka dovesti do istih rezultata.

Ali, slepo praćenje nečije rutine vas neće načiniti produktivnim poput te osobe.

Kao prvo, korelacija nije isto što i kauzalnost. Samo zato što CEO kompanije Apple ustaje u 3:35 svako jutro, ne znači da je to razlog njegovod uspeha.

Umesto toga, najuspešnija dnevna rutina je ona koja funkcioniše za vas. Na poslu, to znači razumeti prirodne padove i tokove energije vašeg tela. Planirati smislen posao u vreme kada ste u najboljem stanju za to. I zaštita vešeg vremena i pažnje od prekidanja, distrakcija i previše sastanaka.

Ono što je bitno nije tačna priroda vaše rutine, već to što je imate i što je se držite.

Rituali nam pomažu da preusmerimo svoju pažnju tamo gde je najpotrebnija

Dok nas rutine drže sa nogama na zemlji, one ne doprinose baš previše kada nam je potrebna pomoć da preguramo dan. Iako možda rutinski provodite prvi sat svakoga dana pišući, pre nego što krenu vaši jutarnji satanci, vaš mozak ne dopušta uvek tako jasan prelazak sa jednog zadatka na drugi.

To se događa zahvaljujući onome što zovemo “ostatak pažnje“. Kako piše Kal Njuport, autor knjige Deep Work: premda biste se mogli brzo preorijentisati sa zadatka A na zadatak B na poslu,

vaša pažnja ne sledi momentalno – ostatak vaše pažnje ostaje zaglavljen razmišljajući o prvobitnom zadatku.

Da bismo prevazišli ostatak pažnje, potreban nam je neki način da formalno kažemo:

Završio sam sa radom na ovom zadatku za sada i vreme je da pređem na sledeći.

Tu na scenu stupaju rituali. Rituali su ponovljena ponašanja, isto kao i rutine (mogu biti čak i deo vaše rutine). Ipak, prožeti su dubljim značenjem povrh same sekvence aktivnosti. Setite se religioznih rituala ili porodičnih tradicija. Ovi rituali označavaju promenu ili trenutak značaja na koji treba da obratimo pažnju.

Kako biti produktivan: Uvedite rituale u svoj radni dan

Postoje ključni trenuti tokom radnog dana u kojima vam rituali mogu biti od pomoći da vas vode i olakšaju ostatak pažnje.

Razmislite o prebacivanju sa pisanja dokumenta na održavanje sastanka jedan na jedan. Mentalna očekivanja između ovo dvoje su neverovatno različita. A potreban nam je neki način da se isključimo iz svojih reči i upustimo se u kontakt sa osobom koja je pred nama.

Dakle, šta možete da uradite? Jednostavan odgovor glasi: otprilike bilo šta.

Rituali su izuzetno lični. Mogli biste da odete u kratku šetnju, uzmete šolju kafe ili sklonite vaš laptop. Aktivnost sama po sebi nije važna koliko je važno šta ona za vas simbolizuje – da ste završili sa jednim delom svog dana i spremni ste da pređete na sledeći.

Razumljivo je ukoliko ste skeptični. Ali, istraživanja su otkrila da rituali pomažu sa samokontrolom, mogu olakšati razočaranje nakon što čujete loše vesti, a mogu čak smanjiti anksioznost pre stresnih zadataka i poboljšati vaš učinak.

Jednim delom, ovo je uzrokovano time što nas naša ponašanja navode na zaključke o nama samima. Kada ponavljamo ritual povezan sa nekim zadatkom, to nam govori da smo disciplinovani, motivisani i fokusirani.

Frančeska Đino i Majkl Norton, bihejvioralni naučnici pri Harvard Poslovnoj školi, pišu:

Uprkos nepostojanju direktne kauzalne povezanosti između rituala i željenog ishoda, obavljanje rituala sa namerom da se proizvede određeni rezultat se čini dovoljnim da se taj rezultat obistini.

Rutine pokreću vaš dan, ali rituali vam pomažu da ga pregurate

Dani nekako čudnovato umeju da prolaze, a da mi to ni ne primetimo. Dok nam rutine pomažu da imamo osećaj kontrole svog vremena, rituali se staraju da se držimo svojih planova. Ponekad su najjednostravnije aktivnosti upravo te koje nam pomažu da preguramo dan i ostanemo motivisani.

3 mentalne blokade vas sprečavaju da uradite ono što kažete