Kada je robot Sofija debitovala 2016-te, bila je jedina svoje vrste. Imala je izuzetno životan izgled i ponašanje za jednog robota, a njena sposobnost da interaguje sa ljudima nije bila nalik ničemu što je većina ikada videla u jednoj mašini.

Od tada, Sofija je držala govore publici širom sveta (na više jezika), davala intervjue u bezbrojnim TV emisijama, pa je čak ponela i zvanje građanke Ujedinjenih Nacija (kao prvo ne-ljudsko biće).

Danas, ona je bez svake sumnje najčuveniji robot na svetu, ali neće biti unikatna još zadugo. Njen tvorac, kompanija Hanson Robotics, najavljuje planove da započne masovnu proizvodnju robota Sofije ove godine – tako da bi ona mogla da pomogne da svet izađe na kraj sa pandemijom.

Šta je društveni robot?

Roboti su obično dizajnirani za jednu svrhu – neki kuvaju ili čiste, drugi obavljaju hirurške operacije na mozgu. Sofija je ono što je poznato kao društveni robot, što znači da je bila dizajnirana specifično da bi interagovala sa ljudima.

Društveni roboti imaju mnogo potencijalnih primena, uključujući neke koje već susrećemo u realnom svetu.

Društveni robot po imenu Milo pomaže deci sa autizmom da prepoznaju i izraze svoje emocije, a deca obolela od raka pronalaze utehu interagujući sa robotom patkom (koju je razvio Aflac).

Još jedan društveni robot dizajniran da izgleda kao životinja – PARO foka – pravi društvo starijima sa demencijom. Polu-humanoid društveni robot Peper dočekuje i asistira korisnicima u bankama, kancelarijama i restoranima.

Premda su se društveni roboti događali i pre 2020-te, izgleda da pandemija ubrzava njihovo usvajanje, kako svet traži načine da ostane društven u eri društvenog distanciranja.

Hjundai je, na primer, upravo najavio planove da implementira društvenog robota u prodavnici u Južnoj Koreji koji će biti u mogućnosti da asistira kupcima umesto ljudskog osoblja (takođe će detektovati koji kupci ne nose masku, a zatim od njih zatražiti da je stave).

Neke grupe visokih rizika, kao što su stanovnici domova za brigu o starijim licima, takođe su spremne da usvoje društvene robote kako bi se izborili sa usamljenošću tokom pandemije. Prema izjavi Kejt Darling, etičarke robota pri MIT:

Budući da sada ne možemo imati interakciju sa ljudima, svakako je to mnogo bolje nego ništa.

Robot Sofija dolazi u pomoć

Imajući u vidu trenutnu klimu, Hanson Robotics smatra da je sada savršeni trenutak da se robot Sofija učini dostupnim masama. Prema izjavi CEO-a Dejvida Hensona za Rojters:

Svetu usred COVID-19 će biti potrebno sve više automatizacije kako bi se održala bezbednost ljudi.

“Društveni roboti poput mene mogu voditi brigu o bolesnima ili starijima”, dodala je robot Sofija. “Ja mogu pomoći u komunikaciji, davati terapiju i pružiti društvenu stimulaciju, čak i u teškim situacijama.”

Hensonov plan je otpočeti masovnu proizvodnju Sofije i još tri robota u prvoj polovini 2021., zatim prodavati “hiljade” botova do kraja godine.

Nije rekao koji botovi pored Sofije idu u pravcu proizvodne linije, niti koliko bi koštao bilo koji od robota – ali, teško je zamisliti da će najčuveniji društveni robot na svetu biti jeftin, uprkos tome što više nije jedina svoje vrste.

7 zanimanja u kojima su ljudi bolji od robota i veštačke inteligencije