Kompanije često imaju tri nivoa u hijerarhiji upravljanja: prva linija, srednji nivo i viši nivo liderstva. Lideri na svakom od ovih nivoa obavljaju različita zaduženja, ali bez obzira na to gde se nalazite u organizacionoj lestvici, agilno mišljenje je važno. Kako uvesti agilno mišljenje postaje sve važniji poduhvat širom organizacija koje žele efikasno poslovanje.

Kako uvesti agilno mišljenje

Termin agilno je skovan 2001. u domenu informacione tehnologije (IT) i korišćen je kako bi se ukazalo na grupu metodologija. Ipak, koristi agilnog mišljenja daleko prevazilaze IT i ono je sada usvojeno u mnogim drugim oblastima i odeljenjima.

Agilni majndset omogućava profesionalcima da promene svoje razmišljanje na osnovu situacije koja se ukaže pred njima, a postoje brojne koristi za negovanje kulture agilnog mišljenja u radnom okruženju:

  • Poboljšava timsku posvećenost njihovim zadacima
  • Ohrabruje transparentnost među članovima tima
  • Pruža kompanijama rešenja u vreme neizvesnosti
  • Podstiče inovacije postavljanjem izazova pred članove tima da istražuju granice poslovanja
  • Stvara klimu u kojoj su zaposleni otvoreniji za diverzitet i inkluzivnost
  • Daje strukturu kompanijama da unapređuju svoje kapacitete timskog rada

Agilno mišljenje redefiniše način na koji timovi u kompaniji razmišljaju, stoga je kreiranje agilne kulture veliki izazov, dugoročni proces koji može biti zamoran – ali definitivno je vredan truda. Integrusanje agilnog mišljenja na svakom nivou kompanije obuhvata 5 praksi:

1. Promena majndseta zaposlenih

Agilno mišljenje je u potpunosti stvar promene načina na koji ljudi razmišljaju u situacijama. Tako, prvi korak za uvođenje agilnog jeste promena kompanijskog majndseta, tako da bude u skladu sa agilnim principima. Poduhvat implementacije agilnog procesa jednostavno neće biti dovoljan. Agilni principi podržavaju prakse i karakteristike poput sledećih:

  • Prihvatanje promene u svim dimenzijama
  • Individualna motivacija
  • Interpersonalna konverzacija
  • Konzistentno ispunjavanje očekivanja

Put do promene majndseta na svakom nivou kompanije vodi kroz ohrabrivanje upravljanja sobom, otkrivanje svrhe i ostvarivanje majstorstva.

2. Podsticanje kulture učenja

Učenje od drugih organizacija koje su uspešno uvele agilno mišljenje u svoju kulturu ima veliku vrednost. Budući da je uvek dobro učiti iz iskustva, kada ste lider, mogli biste da pozovete vođe odeljenja iz ovih kompanija kako bi razgovarali sa vašim timom o tome kako su oni uspeli da ostvare agilno mišljenje u svom radnom okruženju.

3. Merenje rezultata

Nakon što počnete proces integrisanja agilnog mišljenja u vašoj kompaniji, želećete da izmerite svoj napredak. Često se govori da ono što merimo, biva urađeno. Merenje treba sprovesti kako biste evaluirali kako agilno mišljenje može biti skalirano. Najbolji način da ovo uradite jeste posmatranjem promena u ponašanju zaposlenih. Znaćete da ste postigli agilno mišljenje kada vaši zaposleni donose odluke koje su u skladu sa agilnim principima.

4. Počnite lagano, a zatim ubrzajte

Kada započnete agilnu transformaciju, preporučujemo vam da krenete lagano i skalirate tokom vremena. Kako uvodite proces će definisati koliko spremno zaposleni usvajaju ovu novu transformaciju. Ako se krećete previše brzo od samog početka, rizikujete javljanje otpora. Potrebno je da napredujete polako i u hodu nastavite da rafinirate pristup koji koristite. Takav prisup će, pored davanja rezultata, podržati tranzicioni proces zaposlenih koji prolaze kroz promenu širom organizacije.

5. Dokumentujte proces

Dok prevodite svoju organizaciju u agilno poslovanje, važno je dokumentovati proces. Čak i ako je vaš sadašnji tim razvio agilni majndset do ove tačke, novi zaposleni će neizbežno postajati deo vašeg tima nekada kasnije, a proces treba da bude lako objašnjiv i odgovarajuće dokumentovan za njihovo dobro. Najbolji način da dokumentujete jeste da napišete proces, sačuvate ga kao PDF, a zatim zaštitite dokumentaciju enkripcijom kako biste je bezbedno čuvali.

Ostvarićete agilnu kulturu tek onda kada budete redovno i konzistentno koristili agilne procese i prakse, te ohrabrivali timove dok prolaze kroz tranziciju. Ukoliko pokušate da se krećete previše brzo, vaše osoblje će pogoditi kulturni šok i evolucija ka agilnom poslovnom okruženju će stagnirati. Ukoliko želite da pridobijete sve zaposlene ovim pristupom, trudite se da ponudite stalnu podršku i pokažite strpljenje sa timovima koji imaju poteškoća da sustignu ostale. Premda to može potrajati neko vreme, na kraju ćete imati radnike koji su nezavisni, odgovorni i puni poverenja u svoje rukovodstvo.

Veštine egzekucije: Usavršavanje sprovođenja posla do rezultata