Biznis plan je napisana budućnost vašeg biznisa. I to je to – dokument koji opisuje šta planirate da uradite i kako planirate to da uradite. Ako naškrabate pasus na poleđini koverte opisujući svoju poslovnu strategiju, napisali ste plan, ili barem klicu plana. Kome treba biznis plan i kako biznis planovi mogu pomoći da se obave mnogi zadaci, svima onima koij ih pišu i čitaju? Koriste ih preduzetnici kloji traže investicije kako bi izrazili svoju viziju potencijalnim investitorima. Takođe se koriste od strane firmi koje pokušavaju da privuku ključne zaposlenike, prilike za nov biznis, ugovore sa dobavljačima ili jednostavno kako bi se razumelo kako bolje upravljati postojećim kompanijama.

Dakle, šta je uključeno u biznis plan i kako ga sastaviti? Jednostavno rečeno, biznis plan obuhvata vaše poslovne ciljeve, strategije koje ćete koristiti da ih ostvarite, potencijalne probleme sa kojima se možete suočiti i načine kako ih rešavati, organizacionu strukturu vašeg biznisa (uključujući titule i odgovornosti), i konačno, količinu kapitala koji je neophodan da se finansira vaše preduzeće i nastavi sa radom do povrata ulaganja.

Zvuči impresivno? Može da bude, ukoliko se napravi kako treba. Dobar biznis plan prati generalno usvojene smernice i za formu, i za sadržaj. Postoje tri primarna dela biznis plana:

 • Prvi je koncept biznisa, gde diskutujete o industriji, vašoj poslovnoj strukturi, vašim specifičnim proizvodima ili uslugama i kako planirate da svoj biznis dovedete do uspeha.
 • Drugi je odeljak o tržištu, u kome opisujete i analizirate potencijalne kupce: ko su i gde se nalaze, šta ih navodi na kupovinu i tome slično. Ovde takođe možete opisati konkurenciju i kako ćete se pozicionirati da je prevaziđete.
 • Najzad, finansijski odeljak sadrži vaš prihod i stanje toka gotovine, bilans uspeha i druge finansijske pokazatelje, kao što je analiza povrata na investicije. Ovaj deo može zahtevati pomoć vašeg računovođe i dobar softverski program za obračunavanje.

Ako još dublje podelimo tri glavna odeljka, biznis plan se sastoji od sedam ključnih komponenti:

 1. Sažetak
 2. Opis biznisa
 3. Tržišne strategije
 4. Analiza konkurencije
 5. Plan dizajna i razvoja
 6. Plan operacija i menadžmenta
 7. Finansijski faktori

Pored ovih odeljaka, biznis plan bi takođe trebalo da ima korice, naslovnu stranu i sadržaj.

Kome treba biznis plan?

Otprilike jedina osoba kojoj biznis plan nije potreban je ona koja se neće baviti biznisom. Plan vam nije potreban da započnete neki hobi. Ali svako ko počinje ili proširuje poslovanje koje će konzumirati značajne reusrse – novac, energiju ili vreme, te od koga se očekuje da da profit – treba da odvoji vremena da napravi bar nacrt neke vrste plana.

Startapi

Klasični autor biznis plana je preduzetnik koji traži sredstva koja će mu pomoći da pokrene novi poduhvat. Mnoge izuzetne kompanije su počele na papiru, u formi plana koji se koristio da se ubede investitori da ulože kapital koji je neophodan da bi se kompanije pokrenule.

Većina knjiga o biznis planiranju je namenjena onima koji su vlasnici startapa. Za to postoji dobar razlog. Budući da su najmanje iskusni od svih potencijalnih autora planova, verovatno je da će najviše ceniti smernice. Ipak, pogrešno je misliti da je samo startapima gladnim gotovine potreban biznis plan. Vlasnici biznisa smatraju da su planovi korisni u svim fazama postojanja njihove kompanije, bilo da traže sredstva ili pokušavaju da osmisle kako da investiraju višak kapitala.

Etablirane firme koje traže podršku

Nisu sve biznis planove napisali preduzetnici sa sjajem u očima. Mnoge pišu za, i u okviru, kompanija koje su daleko odmakle od faze startapa. Na primer, WalkerGroup je bila odavno etablirana u dizajnu prodavnica za velike trgovine kada je osnivač Ken Voker došao na ideju trejdmarketinga i licenciranja ka proizvođačima garderobe. Pre nego što je počeo impozantan i skup zadatak trejdmarketinga na svetskom nivou, Voker je koristio biznis plan zajedno sa projekcijama prodaje da bi ubedio krupne trgovce kako bi bila dobra ideja da prodaju njegovu robu. To je pomoglo da novi poduhvat postane pobeda mnogo pre nego što je osvanuo veliki dan.

Ova preduzeća u srednjim fazama mogu praviti nacrte planova koji će im pomoći da pronađu sredstva za rast, isto kao što startapi to rade, iako iznosi koje traže mogu biti veći, a investitori voljniji da ulažu. Njima biznis plan može biti potreban u pisanom obliku jer im pomaže da upravljaju biznisom koji već rapidno raste. Ili plan može biti sagledan kao vredan alat koji se koristi da se predstavi misija i prilike biznisa za kupce, dobavljače, ili druge strane.

Koliko dugačak treba da bude vaš biznis plan?

U zavisnosti od toga za šta ćete ga koristiti, upotrebljiv biznis plan može biti bilo koje dužine, od beleški na pozadini koverte, pa do više od stotinu strana, u slučaju da opisuje kompleksan poduhvat. Tipičan biznis plan ima oko 15 do 20 strana, ali ima širokog prostora za varijacije u odnosu na tu normu.

Mnogo toga će zavisiti od prirode vašeg biznisa. Ukoliko imate jednostavan koncept, možda ćete biti u mogućnosti da ga izrazite u jako malo reči. S druge strane, ukoliko predlažete novu vrstu biznisa ili čak novu industriju, to može zahtevati nešto objašnjavanja da bi se poruka prenela.

Svrha vašeg plana takođe određuje njegovu dužinu. Ako želite da koristite svoj plan da tražite milione dolara osnivačkog kapitala da pokrenete riskantno preduzeće, moguće je da ćete morati da obavite dosta objašnjavanja i ubeđivanja. Ukoliko ćete svoj plan koristiti za interne svrhe kako biste upravljali biznisom koji već postoji, mnogo skraćenija verzija bi trebalo da bude sasvim dovoljna.

Lista koraka za planiranje i dopunjavanje

Navodimo sedam razloga da razmislite o dopunjavanju i osvežavanju svog biznis plana. Ukoliko se makar samo jedan od njih odnosi na vas, vi ste jedan od onih kome treba biznis plan, i vreme je za dopunu.

 1. Novi finansijski period treba da otpočne. Možete dopunjavati svoj plan godišnje, kvartalno ili čak mesečno ukoliko je vaša industrija među onima koje se brzo menjaju.
 2. Potrebno vam je finansiranje, ili dodatno finansiranje. Kreditorima i drugim finansijerima je potreban osvežen plan koji će im pomoći da donesu finansijske odluke.
 3. Dogodila se značajna promena na tržištu. Preokret u ukusima klijenata, konsolidacija trendova među kupcima i promenjena klima regulative može pokrenuti potrebu za dopunjavanjem plana.
 4. Vaša firma razvija, ili treba da razvija novi proizvod, tehnologiju, uslugu ili veštinu. Ukoliko se vaš biznis dosta promenio otkada ste po prvi put napisali plan, vreme je za dopunjavanje.
 5. Imali ste promene u menadžmentu. Novi menadžeri treba da dobiju sveže informacije o vašem biznisu i vašim ciljevima.
 6. Vaša kompanija je prešla određeni prag, kao što je promena poslovnog procesa, ostvarivanje prvog miliona u prodaji ili angažovanje stotog zaposlenog.
 7. Vaš stari plan izgleda kao da više ne odražava realnost. Možda ste prošli put nedovoljno dobro obavili zadatak; možda su se stvari jednostavno promenile brže nego što ste očekivali. Ali ako vaš plan delue irelevantno, uradite ga ispočetka.

Pisanje biznis plana: 7 osnovnih koraka kvalitetnog planiranja