Ako do sada niste čuli šta je NFT, samo je pitanje vremena. Bilo da su to digitalne sportske kartice ili digitalna umetnička dela, NFT se rapidno širi internetom i udvostručio je totalnu vrednost u dolarima samo tokom februara meseca. Šta su ova digitalna sredstva koja se prodaju za čitava bogatstva, od tržišnih niša, pa do svetski poznatih aukcijskih kuća kao što je Christie’s?

Šta je NFT?

Dakle, šta je zapravo NFT? Non-fungible token je ne-zamenljivi token koji postoji na blokčejnu. Token je znak vlasništva nekog sredstva. Na primer, koncertna karta je znak posedovanja jednog mesta za koncert. Bitkoin je naziv vlasništva podrazumevane vrednosti Bitkoina. Token je digitalno sredstvo, sačuvano u blokčejnu. Budući da je blokčejn transparentan, jednostavno je da svi vide ko je vlasnik kog tokena.

Zamenljivost se odnosi na sredstvo koje je lako razmenljivo. Dolar je veoma zamenljiv, možete mi dati dolar u zamenu za neku robu, a ja ga zatim mogu ponovo zameniti za neku drugu uslugu. Sused bi mogao pozajmiti kilogram šećera da ispeče tortu i kupi mi drugi kilogram za nekoliko dana kada ode do prodavnice. Nije važno što je to drugi šećer, lako je zamenljiv i razmenljiv.

Ne-zamenljivi token je unikatni token koji nije lako razmenljiv za neki drugi. Najvažniji slučaj upotrebe su umetnine. Umetnine se prodaju na blokčejnu za milione dolara (ili, u ovom slučaju, bokčejn izvorna valuta Etereum). Primera ima na pretek, ali najpoznatiji NFT umetnik do sada je Beeple koji je prvi prodao 21 umetničko delo na digitalnom tržištu Nifty Gateway za ukupnu vrednost od 3.5 miliona dolara. Zatim je nastavio prodajući svoje kapitalno delo “EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS” u aukcijskoj kući Christie’s za 6.5 miliona dolara. Beeple je Majk Vinkelman, grafički dizajner iz Čarlstona u Južnoj Karolini.

Umetnine nisu jedine stvari koje se razmenjuju na ovim tržištima. Sve više i više vrednosti u NFT prostoru dolazi od trgovine karticama digitalnih sportova. Zapravo, ljubitelji košarke su već potrošili 230 miliona dolara trgujući NBA Top Shot karicama. Ove kartice predstavljaju određene klasične momente za sport i postoji ograničena količina svake od njih. Vlasništvo i niska dostupnost ovih kartica su osigurane putem Etereum blokčejna. Nedavno, retka kartica Džejmsa Lebrona je prodata najboljem ponuđaču za čitavih 200 000 dolara.

Zašto bi iko platio za ovo?

Suluda stvar sa ovim kupovinama je da svako može preuzeti kopiju Beeple umetnina ili Lebronovu karticu. To je podjednako jednostavno kao i kliknuti na “snimi sliku” na vašem laptopu. Ono što kupci traže nije sama umetnina, već dokaz vlasništva nad tom umetninom. Kupci su slični kolekcionarima umetnosti koji stavljaju svoje najdragocenije posede da budu izloženi u muzejima. NFT predstavlja način za kolekcionare umetnosti da finansijski podstaknu svoje omiljene umetnike onlajn.

Kako se ljudi sve više i više razvijaju, pogotovo tokom izolacije, čini se sasvim prirodno da se odlučujemo da kupujemo i umetnost u digitalnom svetu. Korak dalje, određene platforme kao što je Decentraland omogućavaju korisnicima da kupuju zemljište ili nekretnine u digitalnom svetu.

Premda ovo nije ništa drugo do sektor niše na internetu, tokom proteklih šest meseci je zaista eksplodirao do mejnstrim medija i čini se da je tu da ostane. Iako se prvi ekperimenti sa NFT javljaju još tokom 2013.-2014-te, čini se da je tržište došlo do izvesne zrelosti i mejnstrim privlačnosti u 2021-oj.

Nekoliko problema sa NFT tržištem ipak i dalje postoji. Budući da je glavna valuta razmene i mreža na kojoj se tržišta grade Etereum, transakcioni honorari su jako visoki i uobičajeno je da morate platiti 50 dolara kako biste dokaz vlasništva nekog NFT preneli sa stvaraoca na kupca. Na platformama kao što je Rarible ili OpenSea, trenutnim liderima na tržištu, ne samo da svaka transakcija (kreacija NFT, ponude, prenos vlasništva) korisnike košta velikih suma, one takođe doprinose užasavajućem otisku ugljenika Etereum mreže.

Ipak ima nade, kako Etereum planira da promeni svoju arhitekturu do početka 2022. tako da bude mnogo bolja po ekologiju. U međuvremenu, izvesna tržišta su pronašla tehnička rešenja za ova ograničenja. Drops.is, NFT projekat u razvoju koji vam dozvoljava da uradite mnogo više sa NFT nego da samo kupujete i prodajete. Omogućava korisnicima da kreiraju NFT, daju ponude, zalažu, uzimaju pozajmice koristeći svoj NFT kao zalog. Takođe, koristi Layer 2 rešenje izgradnjom na Polygon mreži, smanjujući ujedno i troškove ovih transakcija na nekoliko centi (koje snosi sama platforma), kao i važne troškove koji se odnose na životnu sredinu.

Tehnologije koje će definitivno promeniti svet