Data nauka menja budućnost naučne oblasti biologije. Prošle godine, tržište vizuelizacije podataka za biologiju je procenjeno na vrednost od 808 miliona dolara. Jedna od novijih primena data nauke u biologiji jeste arena nazvana bioinformatika.

Data nauka je budućnost biologije

Možda je malo preterano koristiti reč jednostavnost kada objašnjavamo bilo šta što se odnosi na biološke podatke i genetske kodove, ali pogled na široku sliku bioinformatike može, u najmanju ruku, biti od pomoći da se predstavi njen značaj u pogledu problema sa kojima se svet suočava, uključujući i tekuću bitku protiv COVID-19.

Data nauka je bila sastavni deo oblasti biologije godinama unazad. Korišćena je odranije u sintetičkoj biologiji i drugim područjima. Ipak, neke nove primene bioinformatike su još fascinantnije.

Oksfordski rečnik daje definiciju bioinformatike kao “nauka prikupljanja i analiziranja kompleksnih bioloških podataka kao što su genetski kodovi” ali, to i dalje ne odgovara u potpunosti na pitanje: “Šta je bioinformatika?”. U nastavku navodimo osnovni pregled oblasti proučavanja i praktične primene bioinformatike.

Bioinformatika na raskršću nauke

Kao što i samo ime sugeriše, bioinformatika je nauka koja obuhvata delove biologije i data nauke (tj. informatike). Data nauka utiče na napredovanje i preciznost procesa u oblastima od video igara do medicine, i svega između, a kada se mogućnosti analitike data nauke upare sa mogućnostima istraživanja i razvoja oblasti kao što je biologija, mnogo se toga dobrog može uraditi u kratkom vremenskom intervalu.

Za nešto poput COVID-19, na primer, proučavanje epidemije u kombinaciji sa proučavanjem informacija je rezultiralo u spoj epidemiologije i biostatistike koja je pomogla da se informišu istraživanja o kreiranju vakcina, kao i njihova efikasna distribucija. Bioinformatika je sličan spoj, gde je biologija nauka a informatika je analiza podataka.

Ekonomija

Industrija podataka je, u opštem smislu, stabilno napredovala tokom protekle decenije, iz godine u godinu sve više i više. Tokom proteklih pet godina, vrednost ove industrije je narasla sa 122 milijarde dolara na preko 200 milijardi, a očekuje se da dostigne približno 275 milijardi dolara do kraja 2022. Uz ovaj rapidni rast, investicije u svim sektorima podataka će biti obilate, a bioinformatika je itekako obuhvaćena.

Uz uviđanje da postoje mnoge oblasti u kojima će bioinformatika tek biti utilizovana, očekuje se da će tržište utrostručiti svoj obim do 2025. na procenjenih 19,8 milijardi dolara. To je ogroman pomak za vizuelizaciju podataka. Verovatno ne iznenađuje da napredak u medicini već prednjači u ovim finasijskim injekcijama, ali Bajdenova Administracija se takođe obavezala da će fundirati istraživanja data nauke koja se odnose na zdravlje, što znači da bi porast u ovoj industriji mogao da postane još eksponencijalniji ukoliko nastavi da se dokazuje kao vredna investicija.

Bioinformatika: Upotreba i primene

Verovatno najlakši način da razumete nešto jeste da to sagledate u akciji, a evo i 3 načina kako naučnici danas utilizuju bioinformatiku:

Genomika

Istraživači genoma koriste biinformatiku kako bi ubrzali proces koji se odnosi na analiziranje DNK sekvenci, što najzad pomaže da se informišu timovi koji nastoje da se izbore sa određenim oboljenjem. COVID vakcine i istraživanja raka su dve oblasti genomike koje su umnogome unapređene zahvaljujući bioinformatici.

Lekovi

Na sličan način kao vakcine i budući tretmani raka, današnja farmaceutika takođe može postati daleko efikasnija uspomoć gotovo trenutnih mogućnosti analitike koje omogućava bioinformatika.

Proteomika

Proteomika takođe dolazi do izražaja u reagovanjima na COVID, budući da virus utiče na izvesne proteine koji se nalaze u ljudskom organizmu. Biti kadar da se evluiraju proteomski podaci u širokim razmerama pomaže naučnicima da odrede pitanja efikasnosti u reagovanju na infekcije koje utiču na proteome vrsta organizama.

Izgledi za rast bioinformatike

Kao što je već navedeno, očekuje se da ekonomski rast industrije bioinformatike bude rapidan, ali razlog za ovo je rapidnost kojom se očekuje da će industrija rasti u pogledu utilizacije. Iako već cvetaju, oblasti nauke koje tek treba da dođu do mogućnosti da utilizju bioinformatku (po svoj prilici usled finansiranja) po brojnosti prevazilaze one koje se time već bave, što znači da postoji ogroman potencijal za rast na mnogim nivoima.

Mašinsko učenje u rešavanju rezistencije na antibiotike

10 revolucionarnih tehnologija 2020