Diskutujući različite teme, od održivosti i komunikacija, do putovanja na Mars i transporta, Ilon Mask i Piter Dijamandis, vođa takmičenja XPrize, dele svoja mišljenja i nade vezano za budućnost naše planete.

Razgovor se odigrao na Kejp Kanaveralu u Floridi u četvrtak, 22. aprila, i bio je prenošen uživo na Jutjubu za sve koji su želeli da čuju šta ova dva čoveka imaju da kažu.

Jedna od glavnih tačaka razgovora bila je najava organizacije XPrize Takmičenja za uklanjanje ugljenika koje nosi neverovatnu nagradu od 100 milijardi dolara. Nazivaju je “najvećom podsticajnom nagradom u istoriji”. Čitava poenta takmičenja jeste pronaći inovativne načine za borbu sa klimatskim promenama i rebalansiranje ciklusa ugljenika Zemlje.

Svako, od studenata do visokih stručnjaka širom planete može učestvovati u četvorogodišnjem takmičenju, pod uslovom da osmisle jasna rešenja da se CO2 direktno izvuče iz okeana i atmosfere, a zatim otkloni na istrajan i održiv način.

Da bi osvojio glavnu nagradu, pobednički tim ili pojedinac mora imati rešenje koje može raditi na skali od barem 1000 uklonjenih tona CO2 svake godine, oblikovati svoje troškove na skali od milion tona na godišnjem nivou, te demonstrirati kako će njihovo rešenje nastaviti da se skalira kako bi se u budućnosti došlo do uklanjanja gigatone CO2 svake godine.

Zato nam deluje kao iznenađenje što Ilon Mask podržava tako inovativan i napredan poduhvat. Fondacija Ilona Maska, zapravo, sponzoriše ovo takmičenje.

Ilon Mask i multi planetarna putovanja

Tokom razgovora sa Dijamandisom, pomenuli su buduća putovanja na Mars kompanije SpaceX, kao i na Mesec, što je Ilon Mask pomenuo i tokom protekle nedelje – NASA je dodelila 2,9 milijardi dolara za sledeći “Lunar Lander”, te da će sledeće ljudsko biće koje bude ponovo kročilo na Mesec najverovatnije biti žena.

Mask se takođe ogradio tokom konverzacije, objašnjavajući kako je svestan da možda deluje kao licemer sponzorišući takmičenje za uklanjanje ugljenika uprkos tome što će rakete koje proizvodi SpaceX dodati još više ugljenika u atmosferu.

Pomenuo je da ne postoji lak i jednostavan način da se zaobiđe fizika rakete, te da kompanija ima dugoročne planove da koristi što je više moguće obnovljive energije za buduće letove raketa. Takođe je izjavio – da bi čovečanstvo preživelo, moramo postati multi planetarna vrsta. Stoga je fokus na stvaranju bezbednih, interplanetarnih raketa za putovanja – čak i ako rade na gorivo.

Kada mu je postavljeno pitanje: “Da li je ovo samo nekakvo sklonište u koje mogu pobeći bogati ljudi?”, Mask je odgovorio da putovanja i potencijalna relokacija na Mars neće biti ekskluzivno dostupna samo bogatima, već će biti više usmerena ka avanturistima. Poredeći buduće putovanje na Mars sa prvim ekspedicijama na Antarktik, Mask je izjavio da će to biti neudobno, opasno, uzbudljivo i bez garancije povratka. Čak je istakao da će “gomila ljudi verovatno umreti”. Definitivno, putovanje za avanturističke duše.

Kritičko mišljenje u šest nivoa: Kako efektivno razmišljati