Godinama pokušavam da nađem najbezbolniji način da klijentima saopštim neprijatnu istinu. Preplavljeni smo savetima o tome kako treba pronaći posao koji nas ispunjava, te ako uspemo, nećemo se osećati kao da radimo ni jedan jedini dan. Ali, pravi vodič za posao snova se manje fokusira na to šta možemo dobiti za sebe, a istina je da je potrebno dobro razmisliti o tome šta traži poslodavac.

To što je vama zaista potreban posao ne znači da će zbog toga neko taj posao i da vam da.

Ako to i uradi, treba da stavite prst na čelo. Ili prosto pobegnete glavom bez obzira. Dobra saradnja ne nastaje iz sažaljenja ili sažaljenjem skrivenih zadnjih namera.

Nastaje zbog nečeg drugog. I posao će vam se ponuditi zbog nečeg drugog.

Zbog toga što je dovoljno jasno čime možete da doprinesete potencijalnom poslodavcu.

Što je poželjnije radno mesto kojem težite, to je važno da iskoristite svaku priliku – od biografije, preko propratnog pisma, do svega čime se služite na razgovoru – da prenesete poruku o svojim kompetencijama.

Uredan izgled, prijatan stil, odgovarajući govor tela igraju ulogu. Ali najviše znači preneta poruka o tome šta je to što možete da uradite za poslodavce da unapredite njihovo poslovanje i život. Na onaj način koji je njima najpotrebniji.

Nema veće istine od te. Potrebe poslodavaca su vaše oružje – gledajte kojim se služite najbolje, i na kojoj veštini ima smisla poraditi.

Dakle, uradite domaći. Sakupite dovoljno informacija o firmi. Prilagodite im svoje kvalifikacije i sposobnosti. Svako ima šta da pruži i poseduje vrednost kojima može da trguje u apliciranju i pregovorima za posao. Posebno obratite pažnju na one koje nisu direktno vezane za vašu profesiju – poslovne veštine koje, koliko god imale težinu, većina zove soft skills.

Uspešni u biranju radnih mesta su oni koji imaju dovoljno razvijenu empatiju – umeju da stvari gledaju sa tačke gledišta onih koji su im potrebni. Danas je to većini jasno. Svet je predugo bio pun dvadesetpetogodišnjaka sa stavom “Šta tu ima za mene?”.

Ukoliko niste sigurni šta sve imate da ponudite poslodavcu, ili kako to da iskomunicirate, verovatno je vreme da se obratite poslovnom savetniku i otkrijete pravi vodič za posao vaših snova.

Kako prepoznati sopstvene snage kada ste nesvesni jakih strana