Postoji situacija kad nešto što jako želite, a stvari se ne odvijaju onako kako ste zamislili?

Posebno ako to važi u segmentu života koji obuhvata posao, profesiju, karijeru ili samorealizaciju uopšte, ne bi bilo loše podsetiti se:

PRAVO

Želja ima prava na sve – bio je lep način da moj dragi dekan sroči Frojda u 5 reči. Svet je tu da sudi našim delima, ne porivima. Mnogo je razloga zbog kojih su se neke želje usidrile u naš sistem funkcionisanja. Neki potiču iz detinjstva, nekih nismo svesni, neki su deo lečenja ega, neki su prosto priroda. Želje treba pustiti da budu to što su – želje. Ne dugujemo svetu objašnjenje.

REALNOST

Naš razum se ne pita o željama uopšte. Samo o njihovoj realizaciji. Želja dolazi iz najdubljeg, dečijeg dela naše ličnosti, šta god da ju je stvorilo ili probudilo. Želje se ne postavljaju kao ciljevi i ne kreiraju kao planovi. Samo postoje. Ne možemo kontrolisati šta je to što želimo, samo to što hoćemo.

ODGOVORNOST

Sa druge strane, ni svet ga ne duguje nama. U stvari, u ovom i ovakvom svetu, ne duguje nam ništa, a ponajmanje ispunjenje želja bez naše intervencije. Zbog toga valja znati da jeste lepo kad nam neko ispunjava želje. Kad se desi srećna okolnost. Ali su te okolnosti srećne ako ih sami poguramo. Šta odrasli ljudi rade? Ako ne procene da je neostvariva, slabo vredna truda ili na neki drugi način problematična, želja postaje namera.

NEW AGE

Često ne baš sjajno interpretrian kao “zakon privlačenja”, gde je dovoljno da “jako želimo”, “usredsredimo se”, “vizualizujemo”, često ima više štetnih posledica nego koristi. On ostavi naivno unutrašnje dete u svakom od nas razočaranim, tužnim i usamljenim. Svet često nije u skladu sa našim željama. Bez obzira na to koliko imamo prava na njih.

ISKRENOST

Često je važnije znati šta je to što zaista želimo, a ne šta mislimo da je potrebno da želimo da bismo se zaštitili ili udovoljili drugima. Na prvom mestu bi bilo dobro razlikovati ove dve stvari: o tome kada iznutra iz nas vrišti “ne”.

SANJARENJE

Puštanje mašti na volju, ili modernije engleski wishful thinking, je lepa razonoda. Ne bi trebalo da bude više od toga. A ponajmanje da pređe u jedan od tri glavna trovača iz budizma – žudnju.

PUSTITI

Tako da na velikim željama često treba poprilično raditi. I onda se lepo vidi da je sudbina verovatno splet ličnih zalaganja i životnih okolnosti. A oni zreliji su takođe naučili jednu važnu veštinu. Da odustanu kad treba. Nekad, bez obzira šta radili, stvari se neće odvijati u našu korist. Pobednici uvek imaju plan B.

PRIHVATANJE

Pristupiti želji i shvatiti da ne postoji mogućnost njenog ostvarenja je bolno. Zato je takođe mnogi potiskuju i zavaravaju se. Ne dočekaju momenat oslobođenja – trenutak kada su u stanju da puste da ih pročisti bol zbog želje koju nije moguće realizovati. I tu želju pustiti da ode. Pa ostavi prostor za nove želje, koje ćemo slediti sa više samosvesti ali i više hrabrosti.

CENA

Kad nešto jako želite, a želja je autentična, cenu smo spremni da platimo. Kad se izborimo sa eventualnim otporom, imamo prostora da uvidimo koliko nas neka želja košta. Često nije moguće, bar ne bez proteklog vremena i truda, imati “i jare, i pare” – finansijsku nezavisnost i lagodnost sigurnog posla ili dosta novca i vreme na poslu provedeno pretežno u zadacima koji nam prijaju.

Ostvariti sopstveni potencijal: Šta ako odlučite da to ne želite?