Tokom poslednjih nekoliko godina, učenje na mreži je drastično evoluiralo i promenilo izgled modernog obrazovanja. Da li ste znali da je učenje na mreži mnogo jeftinije, efikasnije i da zahteva manje vremena od tradicionalnog obrazovanja? To objašnjava zašto se sve više ljudi odlučuje za učenje na daljinu.

Ne postoji ništa nalik preuzimanju kontrole nad akademskim životom i učenja vlastitim tempom, a da se pritom ne osećate kao da vam neko drži pušku iznad glave. A nema boljeg i jednostavnijeg načina za to nego pohađanjem onlajn kurseva i predavanja, što vam omogućava učenje na daljinu.

Pogledajet i naš izbor traženih besplatnih onlajn kurseva.

Vrhunske platforme za učenje na daljinu

Ako ste se se pitali šta su MOOC kursevi na mrežnim platformama, da bismo vam pomogli da izvučete najbolje iz njih, nastavite da čitate i saznajte zašto za vas biramo baš ovih 8 platformi kao najbolje za učenje na daljinu.

1. Skillshare
2. LinkedIn Learning ex Lynda
3. MasterClass
4. Udemy
5. Edx.org
6. Udacity.com
7. Coursera.org
8. Futurelearn.com

1. Skillshare

 • Cena: Premijum članstvo (uključuje neograničen pristup za više od 20.000 predavanja) – 15 USD mesečno ili 99 USD godišnje
 • Besplatno članstvo (uključuje neograničen pristup preko 2000 predavanja)
 • Biblioteka: 20.000+ časova
 • Free Trial: Da (dvomesečni besplatni probni period)

Skillshare je jedna od najpopularnijih platformi za učenje na daljinu. Ima masivnu kolekciju od preko 20.000 časova koji su podeljeni u tri kategorije: napredovanje (životni stil, produktivnost), posao (poslovna analitika, frilensing i preduzetništvo, liderstvo i menadžment, marketing) i kreiranje (animacija, film i video, grafički dizajn, muzika, kreativno pisanje, fotografija, veb razvoj i još mnogo toga).

Imajte na umu, iako su mnogi Skillshare kursevi vrhunski, nijedna institucija ih ne akredituje i ne nude sertifikat o završenom kursu. To je samo mesto za učenje novih veština i proširivanje znanja. Skillshare Premium članstvo vam daje neograničen pristup svim časovima u biblioteci. Takođe možete učestvovati u Skillshare Live sesijama i radionicama koje drže vrhunski predavači. Svi časovi u biblioteci su dostupni za preuzimanje, tako da možete nastaviti da učite u pokretu, čak i kada nemate pristup Internetu.

Sve u svemu, Skillshare nudi veliku vrednost za novac. Mesečna cena je vrlo niska, a kvalitet i raznovrsnost nastava su izuzetni. Pored toga, možete dobiti dvomesečni besplatni probni period da biste isprobali platformu pre nego što se odlučite da li je to dobro za vas.

Skillshare veruje u projektni pristup učenju koji omogućava polaznicima da prošire kreativnost i primene nove veštine u životu. Svi kursevi se sastoje iz dva dela: video prezentacije (koja obično traje oko 20 minuta) i projektnog predavanja.

2. LinkedIn Learning Ex Lynda

 • Cena: Premiujm pretplata (uključuje neograničen pristup svim kursevima) – 29,99 USD mesečno ili 299,88 USD godišnje
 • Biblioteka: 16.000+ kurseva
 • Akreditacija: Ne
 • Free Trial: Da (jednomesečni besplatni probni period)

Pre nekoliko godina, LinkedIn je kupio jednu od najstarijih veb lokacija za e-učenje pod nazivom Linda i sav sadržaj preneo na sopstvenu platformu – LinkedIn Learning. Kompanija sada nudi hiljade visokokvalitetnih kurseva za sve nivoe, od početnih do naprednih, koji pokrivaju širok spektar predmeta, uključujući veb razvoj, programiranje softvera, ekonomiju i upravljanje poslovanjem.

LinkedIn Learning ima jedinstvenu mesečnu pretplatu koja vam omogućava pristup svim sadržajima na platformi. Kursevi se sastoje od kratkih modula  koji pomažu bolje upijanje informacija. LinkedIn Learning vam omogućava da preuzmete bilo koji kurs za gledanje oflajn, što smatramo vrlo pogodnim.

LinkedIn Learning nije akreditovan, ali većina kurseva nudi Sertifikat o završenom fakultetu koji kasnije možete dodati na svoj LinkedIn profil.

LinkedIn Learning je dobra platforma koja vam može pomoći da započnete karijeru ili postignete profesionalne ciljeve. Ako ste zainteresovani za pridruživanje platformi, to možete učiniti tako što ćete se prijaviti za jednomesečni besplatni probni period.

3. MasterClass

 • Cena: Neograničena pretplata (uključuje pristup svim časovima) – 180 USD godišnje
 • Biblioteka: 80+ časova
 • Free Trial: Ne

MasterClass je mrežna platforma za učenje o kojoj svi pričaju. Ono po čemu se razlikuje jeste što kurseve drže svetski poznati stručnjaci i poznate ličnosti. Glumu možete naučiti od NataliePortman, snimanje filmova od Martina Skorsezea, pevanje od Kristine Agilere, kuvanje od Gordona Remzija, pisanje od Dena Brauna, itd.

Za 15 dolara mesečno dobijate neograničeni pristup svim časovima. Svaki kurs se sastoji od prosečno 20 lekcija, a svaka traje približno 10 minuta. Časovi uključuju visokokvalitetne video časove, zadatke, radne sveske i aktivnosti u zajednici. Takođe se možete pridružiti diskusijama da biste postavljali pitanja, dobijali povratne informacije i povezivali se sa drugim studentima. Nema rokova, tako da možete učiti svojim tempom.

Svi video zapisi se mogu preuzeti za pregledanje van mreže pomoću mobilne aplikacije. Predmeti su podeljeni u 10 kategorija: Film i TV, Kulinarstvo, Pisanje, Muzika i zabava, Sport i igre, Posao, Fotografija i Moda, Politika i društvo, Životni stil i Nauka i tehnologija. MasterClass ne nudi sertifikate o završenom fakultetu.

MasterClass je dobra platforma za kreativce koji su zainteresovani za lični razvoj i traže inspiraciju od najboljih profesionalaca u ovoj oblasti.

4. Udemy

 • Cena: Pojedinačni kursevi – od 9 do 200 dolara svaki
 • Biblioteka: 150.000+ kurseva
 • Akreditacija: Ne
 • Free trial: Ne

Udemy je još jedna popularna platforma za učenje na daljinu. Ima ogromnu biblioteku od preko 150 000 kurseva što je čini najboljom po pitanju bogatstva sadržaja. Uz Udemy možete proširiti svoja znanja i veštine u bilo kojoj oblasti koja se može zamisliti – od biznisa i marketinga do ručnog tkanja. Cilj platforme je da promeni i demokratizuje obrazovni sistem.

Udemy je jedna od najboljih platformi za učenje u 2019. godini. Za razliku od Skillshare-a, MasterClass-a i LinkedIn Learning-a, Udemy nema neograničene pretplatne planove, svaki kurs morate kupiti pojedinačno, što je očigledno negativno. Međutim, kursevi su prilično jeftini, već od svega 9 dolara. A ako vam se ne sviđa kurs koji ste kupili, povraćaj sredstava možete dobiti u roku od 30 dana.

Udemy kursevi su podeljeni u 13 različitih kategorija: Finansije i računovodstvo, Razvoj, Posao, Marketing, IT i Softver, Kancelarijska produktivnost, Muzika, Lični razvoj, Nastava i akademici, Dizajn, Životni stil, Fotografija, Zdravlje i fitnes. Kursevi se nude za sve nivoe: početni, srednji i napredni. Jedna stvar koju apsolutno obožavamo je što postoje kursevi ne samo na engleskom, već i na ruskom, japanskom, kineskom, portugalskom, nemačkom, španskom itd.

Udemy nije akreditovana institucija, ali potvrdu o završenom fakultetu dobijate nakon što položite plaćeni kurs. Svaki Udemy kurs sastoji se od video uputstva – prosečan kurs je 5 sati, ali neki mogu biti i 30 minuta – a takođe mogu sadržati i dodatne materijale, kao što su kvizovi, testovi, vežbe kodiranja i zadaci. U bilo kom trenutku možete preuzeti bilo koji Udemy kurs i gledati ga van mreže.

5. edX.org

 • Cena: Kursevi sa sertifikacijom – od 50 do 300 dolara svaki
 • Tečajevi revizije – besplatno
 • Biblioteka: 2.500+ časova
 • Free Trial: Ne

edX je jedan od najboljih pružalaca mrežnih kurseva sa fakulteta. Kompaniju su osnovali Harvard i MIT, a kvalitet kurseva je vrhunski. Svi kursevi na edX, osim kurseva profesionalnog obrazovanja, mogu se pohađati besplatno.

Da biste se pridružili kursu bez plaćanja, potrebno je da se upišete u spisak revizije. Besplatan (revizijski) pristup omogućava studentima upotrebu svih materijala kursa, kao što su predavanja, video snimci, neocenjeni zadaci i čitanje – tokom trajanja kursa. Međutim, nećete dobiti ocenjene zadatke i overene sertifikate o završetku. Ako želite da imate pristup ocenjenim zadacima i zaradite sertifikat nakon uspešnog dovršavanja, onda ćete morati da se prijavite na plaćenu (verifikovanu) verziju. Sertifikat se može dodati vašoj biografiji ili LinkedIn profilu. Ako se registrujete za praćenje revizije, ali zatim odlučite da želite da zaradite sertifikat, imaćete priliku da se prebacite na verifikovanu verziju. Svaki kurs ima rok za to, pa prvo proverite.

edX nudi preko 2.500 kurseva iz različitih predmeta, uključujući biologiju i nauke o životu, arhitekturu, hemiju, umetnost i kulturu, elektroniku, obrazovanje i obrazovanje nastavnika, medicinu, hranu i ishranu, fiziku, nauku, muziku, pravo, istoriju, jezik i studije životne sredine. Većina kurseva je dostupna na engleskom, ali postoje i kursevi na kineskom, ruskom, francuskom, italijanskom, španskom itd. Postoje kursevi za uvodni, srednji i napredni nivo. Kursevi se obično sastoje od tekstualnog i video sadržaja i zadataka. Postoje i diskusije o kursevima na kojima možete postavljati pitanja i komunicirati sa kolegama studentima. Neki kursevi uključuju grupne projekte. Možete preuzeti bilo koji edX kurs za oflajn gledanje.

Akreditacija:

Sa edX-om takođe možete da se prijavite na programe MicroMasters, što je u osnovi niz postdiplomskih kurseva sa vrhunskih univerziteta. Neki univerziteti nude kredit za sertifikat MicroMasters programa. Programi nisu besplatni, ali retko koštaju više od 1.500 američkih dolara i potrebno je između 7 meseci i 1 godine da ih završite.

6. Udacity.com

 • Cena: Nanodegree programi – 399 USD mesečno
 • Pojedinačni kursevi – besplatni
 • Biblioteka: 200+ kurseva; 40+ Nanodegree programa
 • Free Trial: Ne

Udacity je nadaleko poznat po svojim Nanodegree programima. To je program učenja na osnovu stečenih veština i projekata. Svaki Nanodegree se sastoji od niza kurseva na teme poput veštačke inteligencije, kodiranja, robotike, programiranja mobilnih tehnologija, poslovanja i nauke o podacima. Većina programa se može završiti za 3- 6 meseci. Udacity nudi tehničko mentorstvo jedan-na-jedan svim polaznicima Nanodegree programa.

Udacity je definicija inovacije kada je reč o onlajn učenju i obrazovanju. Kada se upišete na jedan od Udacity Nanodegree programa, vaše šanse da se zaposlite nakon završetka kursa rastu do neba.

Udacity nije akreditovani univerzitet, ali veštine koje predaju su relevantne, cenjene veštine koje poslodavci aktivno traže. Međutim, u poređenju sa drugim platformama za učenje na mreži, Udacity je jak u ceni. Prosečni trošak za Nanodegree program je između 1200 i 2400 USD. Popust možete dobiti ako unapred plaćate nekoliko meseci.

Udacity takođe nudi izvršne programe za poslovne lidere koji treba da savladaju složene koncepte poput veštačke inteligencije i primene ih u svojim kompanijama u kratkom vremenskom periodu (obično nekoliko nedelja). Troškovi izvršnih programa su oko 1500 USD mesečno, što uključuje preglede projekata vrhunskih profesionalaca u industriji, podršku tehničkog mentora, ličnog trenera za karijeru i plan učenja koji vam omogućava da gradivo savladavate sopstvenim tempom.

7. Coursera.org

 • Cena: Pretplata na Coursera Plus (uključuje neograničen pristup većini kurseva, specijalizacija i profesionalnih sertifikata) – 399 USD godišnje
 • Individualni kursevi – od 29 do 99 dolara svaki
 • Specijalizacije – od 39 do 79 dolara mesečno
 • Profesionalni sertifikati – od 49 dolara svaki
 • Internet kursevi – od 15 do 25.000 USD svaki
 • Mogućnost revizije – besplatna, pohađajte časove sa najboljih univerziteta putem kursa
 • Biblioteka: 4.300+ kurseva
 • Free Trial: Da (sedmodnevna besplatna proba za pretplate)

Coursera je mrežna platforma za učenje koja nudi kurseve na univerzitetskom nivou i programe sertifikacije. Kurseve predaju instruktori iz vodećih kompanija i univerziteta kao što su Stenford, Jejl i Prinston.

Cena pojedinačnih kurseva varira od 29 do 99 dolara. Međutim, postoji hiljade kurseva koji imaju opciju Revizija koja vam omogućava da je besplatno pohađate. Ako se odlučite za reviziju kursa, nećete dobiti ocenjene zadatke, sertifikat i bonus materijale. Većina kurseva sastoji se od video predavanja, zadataka, materijala za čitanje, kvizova, projekata i grupnih diskusija.

Postoje kursevi dostupni na mnogim jezicima: engleski, španski, ruski, kineski, portugalski, arapski, francuski, nemački, korejski, vijetnamski, japanski i drugi. Neke od tema kurseva su Umetnost i humanističke nauke, Posao, Računarske nauke, Nauka o podacima, Informaciona tehnologija, Zdravlje, Matematika i logika, Lični razvoj. Svaki kurs traje 4-6 nedelja.

Ako želite da savladate određenu veštinu, možete se upisati na specijalizaciju – seriju mrežnih kurseva, za završetak svakog od njih je potrebno 4-6 meseci. Jednom kada završite specijalizaciju, steći ćete sertifikat koji ćete dodati u svoju radnu biografiju. Kada započnete prvu pretplatu, dobijate besplatni probni period od 7 dana da biste besplatno isprobali specijalizaciju.

Ako želite da promenite svoju trenutnu karijeru ili započnete novu, onda možete da se upišete na jedan od programa profesionalnih sertifikata. Poput specijalizacija, i profesionalni sertifikati su niz kurseva, ali razlika je u tome što će sertifikat o završenom fakultetu izdati kompanija koja je razvila kurs.

Na kraju, postoje i onlajn kursevi gde diplome dodeljuju akreditovani univerziteti svetske klase. Glavna prednost sticanja diplome na mreži je ta što košta mnogo manje nego programi u kampusu. Takođe, možete učiti sopstvenim tempom i brže završiti kurs i steći diplomu.

Ako planirate da pohađate nekoliko kurseva, bilo bi dobro da se pretplatite na Coursera Plus, godišnji plan koji daje neograničen pristup preko 90% kurseva, profesionalnih sertifikata i specijalizacija. Možete pohađati onoliko kurseva koliko želite i za svaki kurs koji završite stičete sertifikat.

8. Futurelearn.com

 • Cena: Neograničena pretplata (uključuje pristup više od 600 kurseva) – 249,99 USD mesečno
 • Premium kursevi – od 75 do 400 dolara svaki
 • Mogućnost revizije – besplatna
 • Mikrokreditivi – od 579 do 1549 dolara
 • Biblioteka: 800+ kurseva, 21 Mikrokreditiva
 • Free Trial: Ne

Futurelearn je mrežna obrazovna platforma koja nudi stotine kurseva vodećih svetskih univerziteta. Većina kurseva može se revidirati besplatno, ali pristup testovima kurseva i Izjavi o učešću ili Potvrdi o završetku postaje moguć samo ako nadogradite svoj pristup na plaćeni kurs. Postoji mogućnost kupovine neograničene pretplate za 249,99 USD godišnje koja uključuje pristup preko 600 kratkih kurseva.

Većina kurseva uključuje video i audio sadržaj, materijale za čitanje i kratke kvizove. Svi učenici mogu postavljati svoja pitanja i razgovarati o temama sa nastavnicima i jedni sa drugima. Neki kursevi uključuju zadatke, a ako ste nadogradili kurs, moći ćete i da polažete testove.

Pored besplatnih kurseva, Futurelearn nudi i Premium kurseve uz naknadu. Premium kursevi su savršeni za ljude koji više vole da uče u okruženju male grupe i koji žele da napreduju u svojoj karijeri. Premium kursevi su podeljeni u nekoliko kategorija: IT i digitalne veštine, poslovanje i menadžment, obrazovanje i zdravstvena zaštita. Ako želite da steknete akademski kredit i unapredite svoj rad, Futurelearn takođe nudi 21 mikrokreditivu. Potpuno su akreditovani i potrebno vam je 100-150 sati učenja tokom 10-12 nedelja. Evo nekoliko trenutno dostupnih mikrokreditiva: Upravljanje promenama, Operacije kibernetičke bezbednosti (Cisco CCNA), Nauka o podacima: Donošenje odluka na osnovu podataka, Digitalna fotografija: Stvaranje profesionalnog portfolija, Uticaj traume na mentalno zdravlje, Internet podučavanje: Kreiranje kurseva za odrasle, Sportski treninzi, Obuka nastavnika: Integracija mentalnog zdravlja u nastavni plan i program, Veterinari i Lanac snabdevanja hranom.

Dodatni izvori za učenje na daljinu

Da zaključimo naš pregled najboljih platformi za učenje na daljinu, među drugim istaknutim platformama koje bi trebalo da pogledate su Alison.com, YouTube (Harvard tamo prenosi svoje CS kurseve) i Shaw Academy. Najvažnije je izvući maksimum iz svog obrazovanja. Ovo su smernice koje bi bilo najbolje koristiti za odabir platforme na kojoj ćete napraviti nalog. Pronađite platformu po svojoj meri koja će vam biti od pomoći da izvučete svoj maksimum.

​Doza neuspeha optimizuje učenje: Šta je ‘Pravilo 85%’