U redu je da smo zbunjeni. U redu je da smo isfrustrirani. U redu je da želimo više, čak i ako ne znamo tačno šta je to. Put do ostvarivanja sopstvenih ciljeva često počinje pitanjem kako se okružiti boljima od sebe.

“Negativno” mišljenje je prirodno. Inercija je prirodna. Brige su prirodne.

Ipak, potrebno je učiniti korak dalje od nužnog prihvatanja onog što jeste da bismo se pomerili sa mrtve tačke.

Manje je u redu što ne uzimamo u obzir da je prirodno da gotovo sve ipak ima cenu.

A cenu ima i ono što je danas možda najpotrebnije. Kvalitetna i topla ljudska podrška. U vremenu kada našu energiju uzima toliko informacija koje je teško dozirati i procesuirati, iskrena pažnja drugog ljudskog bića postaje glavna valuta. Posebno ako je to drugo biće razvilo kvalitete i kapacitete koji su nama samima preko potrebni.

Dakle, kako se okružiti boljima?

Sećate se popularne maksime: pogledaj 5 ljudi sa kojima neko redovno pije kafu ili pivo, i videćeš kakav je i sam. Dakle, logično je da, ako neko ima potrebnu za promenom, promeni dotadašnju okolinu “boljom”.

Logično je i da to uglavnom nije tako jednostavno. Bez obzira na srećne izuzetke, u suštini ništa nije besplatno i svi su ti koji žele u odnosu da dobijaju. Da pored sebe imaju bolje, uspešnije, one sa višim samopouzdanjem. Bar svi oni koji žele promenu.

Kako onda obezbediti podršku koja nam je potrebna? U suštini je jednostavno:

  1. Novcem (konsultante, terapeute, instruktore, mentore).
  2. “Platiti” na drugi način: znati šta se može dati za uzvrat onome koji nam je potreban.

Drugi način je u osnovi svakog “šegrtovanja” – bilo da govorimo o mladim advokatskim pripravnicima, budućim automehaničarima, ili asistentima na fakultetu. Verovatno i onima koji prate razne vrste duhovnih vođa. Uči se od iskusnijih tako što se olakšava svakodnevica onih koji troše vreme na vas. Donesu doručak, skuvaju kafu, pospreme kancelariju.

Ukoliko vam je potrebna kratkoročna pomoć, često je dovoljno nekog odvesti na ručak ili mu nekim gestom ukazati čast, već u zavisnosti od vaših mogućnosti.

Ukoliko vam je potrebna dugoročnija pomoć, razmislite dobro kojim sve resursima raspolažete po pitanju znanja, veština i slobodnog vremena. Često se isplati odgovarajućim ljudima biti od pomoći.

U svakom slučaju, ako vam je potrebno da budete okruženi “boljima”, ne budite kao većina koja stalno nešto hoće i traži. Budite onaj koji ume da pruži ono što je drugima potrebno ili bar prijatno.

A ako niste sigurni šta je to, verovatno je vreme da popričate sa svojim poslovnim savetnikom.

Razgovarati u svoju korist: Kako pridobiti ljude za svoje ciljeve