Verovatno se danas manje priča o “poslu iz snova” nego nekad. Srećom, više se priča o realnim mogućnostima za sreću u poslovnom životu: šta je (sve) to što mogu da radim, a da zaradim i istovremeno ispunim ostale želje i ambicije.

Ne jedna stvar, naravno. Svet je znatno ispunjeniji mogućnostima nego što je bio, i radna mesta, poslovi i karijere se menjaju više nego ikad. Što je verovatno dobro.

Takođe je više nego dobro što je dobar deo nas počeo da postavlja prava pitanja kada je izbor “poziva” u pitanju – ona o kojima sam već pisala ovde, i koja su mnogima nešto što je već očigledno:

  • Šta (sve) volim da radim?
  • U čemu sam (sve) dobar?
  • Gde (sve) mogu doprineti drugima?
  • Koji rad mi (sve) omogućava – materijalno gledano – život kakav želim?

Bez obzira na trenutnu ekonomsku krizu, kao i one pre nje, nikada ranije u istoriji nije bilo više ljudi koji su uspeli da se “pronađu” u karijeri tako što su dobro poslagali ove prioritete.

I onda se nešto desilo – kao da i dalje dobar deo njih nije bio do kraja zadovoljan. Ne zato što su razmaženi. Ne zato što su im se apetiti povećali. Ne zato što nisu dobro poslagali prioritete vezane za poslovne prilike i samorealizaciju.

Već zato što su, baveći se njima, zanemarili činjenicu da je posao samo jedan, važan, ali ne jedini deo života. A da je usko vezan za sve ostalo.

Ako planirate da poradite na promeni posla – u kom god smislu, ili ste to već uradili a osećate da nešto fali, pozabavite se malo i ovim ne tako očiglednim faktorima:

  • Gde mi je ok da živim?
  • Da li sam introvert ili ekstrovert i kakvo mi radno okruženje prija?
  • Koliko kontrole nad mojim vremenom mi je potrebno?
  • Da li mi smeta da vozim više sati dnevno ili da mnogo vremena provodim napolju i u toploj odeći, na vrućini ili u gužvi?

Drugačije formulisana, ova pitanja mogu da podsećaju na pitanja sa poslovnog intervjua. Pre nego što bilo šta konkretno uradite, ne bi bilo loše da pažljivo intervjuišete sami sebe. Ili da vam oko toga pomogne vaš poslovni savetnik.

Kako prepoznati sopstvene snage kada ste nesvesni jakih strana