Dosta vremena provodimo na poslu. Bezmalo trećinu života. Većina će se složiti da je i vikendima i na godišnjem često u mislima na radnom mestu.

Zato je važno da se u radnom okruženju osećamo dobro. Bilo da smo poslodavci ili zaposleni. I baš zato je važno biti svestan toga kako stvari funkcionišu u sistemima: lako je u dobru dobar biti, na muci se poznaju junaci.

Dok posao ide glatko, većina je manje-više zadovoljna. Kada dođe kriza, poslodavac pokušava da spašava posao i finansijska sredstva. Zaposleni mahom pokušavaju da sačuvaju živce i energiju, ukoliko baš u tom momentu ne moraju da čuvaju radno mesto.

Kao što je svima jasno samo kad se skrene pažnja, dve strane imaju različite prioritete. I to je u redu.

Nije u redu da se očekuje da se druga strana prvo bavi našim interesima, onda svojim.

Zato se u svaki ozbiljan poslovni odnos stupa ne samo dogovorom, nego do tančina jasnim ugovorom o uslovima rada u svim zamislivim situacijama. Što je firma ozbiljnija, više faktora će uzeti u obzir. Posle 2020. posebno.

Što je poslodavac privatno bliži sa osobama sa kojima sarađuje (posebno sa familijom), ugovor će biti precizniji. Jer nećemo da nam interesi kvare odnose. I nećemo da nam odnosi kvare lične interese, jer će se i oni sami pokvariti.

I brak je ugovor, sa dobrim razlogom. Dogovor kuću gradi. Firmu još pre.

Ukoliko ste u poslovni odnos ušli potpisivanjem jasnog ugovora, bilo koja da ste strana, preuzeli ste odgovornost. U tom slučaju, pokriveno je “šta raditi” ako se desi nešto neprijatno, jer ne bi trebalo da bude nepredviđeno. Ukoliko vam se to ne sviđa, setite se da ste potpisali pristanak. Koja god da ste strana. Preuzeli ste odgovornost.

U tom slučaju odnos može da se pokvari jedino ako se druga strana ne drži dogovora. Samo što onda to više nije vaš problem.

Ako se osećate nesigurnim prilikom ulaska u poslovni odnos sa nekim, konsultujte se sa svojim savetnikom i/ili advokatom. I pažljivo čitajte sve što potpisujete, čak i ako ste ugovor gotovo sami sklapali.

Ostvariti sopstveni potencijal: Šta ako odlučite da to ne želite?