Tehnologija analitike postaje sastavni deo oblasti finansija. Projektovana vrednost tržišta za finansijske usluge iznosi preko 11 mlijardi dolara u narednih pet godina. Strateški finansijski menadžment, ili strateške finansije, predstavlja proces koji unapređuje kompanijske finansije.

Analitika je naročito važna za razvoj politika strateškog finansijskog menadžmenta. Zvuči lako i jednostavno, ali može biti veoma vremenski zahtevno. Na svu sreću, kompanije mogu koristiti tehnologiju analitike kako bi pojednostavile većinu ovih procesa i upravljale njima efikasnije.

Detaljno ćemo prikazati ulogu analitike u strateškom finansijskom menadžmentu i kako vam mozaik finansije mogu pomoći u tom procesu. Pre nego što budete u mogućnosti da razumete ulogu analitike u ovoj kompleksnoj oblasti, važno je razumeti značaj strateških finansija.

Šta je strateški finansijski menadžment?

Strateški finansijski menadžment je proces upravljanja finansijama vaše kompanije kako bi se ostvario skup strateških ciljeva. Svaka kompanija upravlja svojim finansijama, ali vreme je da se to podigne na sledeći nivo primenom strateškog planiranja, što može obuhvatati i upotrebu sofisticirane analitičke tehnologije.

Prema definiciji, zvuči lako, ali podrazumeva mnogo toga.

Odlike strateških finansija

Strateške finansije se odlikuju mnogim karakteristikama u samom procesu upravljanja. Fokusiraju se na dugoročni pregled kompanije u strateškoj perspektivi. Uzimanjem u obzir dogoročnih finansija, podstiče se rast i profitabilniji ishodi.

Strateški pristup takođe nudi bolja rešenja i analizu problema u okviru poslovanja. Identifikovanje problema pomaže da se donesu odluke zasnovane na resursima, imovini i investicijama kojima kompanija raspolaže.

Uopšte uzev, strateški finansijski menadžment je način kako voditi računa o trenutnim finansijama, ciljevima za budućnost i o tome kako biti efikasniji.

Značaj stateških finansija

Pregledanjem karakteristika, možemo uvideti koje pogodnosti strateški finansijski menadžment može doneti, ali hajde da vidimo šta ga čini suštinski važnim.

Institucija korporativnih finansija to najbolje pojašnjava:

Svrha strateškog finansijskog menadžmenta jeste da identifikuje moguće strategije kadre da tržišnu vrednost organizacije dovedu do maksimuma.

Tržišna vrednost označava koliko kompanija vredi na specifičnom finansijskom tržištu. Stoga, vrednost vaše kompanije je maksimalna kada se primenjuje strateški finansijski menadžment.

Kako primeniti strateški finansijski menadžment u vašoj kompaniji?

Sada kada razumemo zašto su strateške finansije korisne za vašu kompaniju, možemo diskutovati kako ih možete sprovesti. Možete koristiti Mozaik Finansije kako biste ponudili i više od osnovnog finansijskog planiranja.

Ljudi koji specijalizuju strateške finansije se često fokusiraju na izveštavanje, vođenje evidencije i tranzicije. Ove stavke su osnovne, ali su manje napredne od strateških finansija i finansijskog planiranja, koji su izuzetno važni.

Uloga analitike u strateškom finansijskom planiranju

Tehnologija analitike se dokazala kao jako važna u industriji finansijskih usluga. Analitika je podjednako važna za interno finansijsko planiranje u drugim sektorima.

Neke među pogodnostima analitike za strateško finansijsko planiranje uključuju sledeće:

  • Unapređenje angažovanja zaposlenih. Analitički alati omogućavaju kompanijama da procene učinak zaposlenih prema raznolikim merenjima i pronađu načine da unaprede učinak.
  • Pravljenje boljih procena rizika. Upravljanje rizicima je jedan od najvažnijih elemenata finansijskog planiranja. Analitički alati pomažu kompanijama da razviju bolje modele za vrednovanje rizika.
  • Izvođenje boljih valuacija imovine. Kompanije takođe treba da se postaraju da procenjuju vrednost svoje imovine kako treba. Tehnologija analitike u tome pomaže razvijanjem boljih modela valuacije.

Izuzetno je važno osmisliti strategije finansijskog menadžmenta koje su vođene analitikom i prepoznaju ove pogodnosti. Ovo je jedna od pogodnosti koje nude mozaik finansije. Uz mozaik finansije, imaćete prednost dve suštinske integracije – mozaik analitika i mozaik planiranje.

Finansijske greške koje više nikada ne želite da napravite