Dugo je u poslednje vreme bilo popularno pisati o tome kako najuspešniji, peak-performeri, daju sve pare na jednog konja. Ne razvijati veštine, nego veštinu. Ili – fokusirati se na jednu stvar, pored koje sve drugo deluje nevažno ili lako.

Par decenija pre toga se smatralo mudrim paziti na to da svako od nas ima bar “tri stuba duše” – 3 vrednosti u koje ulažemo vreme i energiju. Gotovo ravnomerno. Porodica, posao, hobi. Prijatelji, devojka, fakultet. Firma, mama, provod… Pod pretpostavkom da ako i na dva životna polja zavlada kriza, na trećem ćemo verovatno moći naći utehu.

Međutim, što je više “polja” života, to na više mesta ulažemo svoje vreme i energiju. Koju onda ne možemo u potpunosti posvetiti novoj opsesiji New Age trendova, Jednom Cilju.

Nije ni čudno što smo zbunjeni.

Ovo je jedan od razloga zbog kojih sam, pored sopstvene opsesivne efektivnosti i rigidnosti u tome, izuzetno skeptična prema ovom novom božanstvu Cilju.

“Usmerenost ka ciljevima”, u stvari, i nije nikakva poslovna veština, iako se kao takva često navodi u biografijama. To je kombinacija fokusiranosti, istrajnosti i osećaja svrhe, i od velike je pomoći kada je potrebno da se bavimo nečim važnim. Deo dobrog vaspitanja. Jednostavno – dobra navika.

I kao takva, o njoj ima smisla govoriti samo kada osećamo njen nedostatak u poslovanju. A pošto se o ciljevima tako mnogo piše u poslednje vreme, jedini zaključak do kog možemo doći jeste da je u generacijama koje se ozbiljno uključuju u poslovni svet “usmerenost ka ciljevima” bar toliko ozbiljan problem. Kod nas se verovatno to nekako oduvek podrazumevalo. Kad je imalo smisla.

Od nedostatka smisla i svrhe do toga da od kuvanja prosa 3 puta nedeljno pravimo cilj dug je put, a malo svesti o tome šta je važno.

Postavljati ciljeve jeste važno kada se radi o stvarima u životu koje su nam visoko na listi prioriteta. A, opet, paradoksalno, onda nema potrebe postavljati ciljeve, jer se i nesvesno krećemo ka onome što za nas ima Smisla i Svrhe – dva stara i ne tako glasna božanstva kod kojih nije za svaku životnu aktivnost nužno pratiti korake, beležiti faze na putu i pravdati se nekom zamišljenom ili živom – online autoritetu.

Ako ste zbunjeni ili anksiozni u vezi sa stvarima koje su vam u životu važne, i niste sigurni u kom smeru biste želeli da fokusirate svoje vreme i energiju, verovatno je prilika da popričate sa svojim poslovnim savetnikom ili psihoterapeutom.

10 karakteristika uspešnih žena: Šta ih to čini izuzetnim?