Da li ste ikada bili u situaciji kada ste želeli nešto da kažete, ali ipak niste? Bez obzira na sve, sigurno je postojao trenutak u životu kada vas je neko usred rečenice otkačio i učinio da se osećate malim. Možda ste unapređeni, ali ste se bojali da će vas doživeti kao hvalisavca ukoliko biste to objavili na društvenim medijima. Možda je neko izrekao seksističku opasku u vašem prisustvu koju ste pokušali da sakrijete ispod tepiha. Ili možda imate prijatelja koji vas konstantno prekida. Kako da postavite sebe kao prioritet?

Vrlo je verovatno, bilo da vi to shvatate ili ne, da ima trenutaka u svakoj sedmici, možda čak i svakom danu, kada se odričete dela svoje moći i ponašate se snishodljivo. Najgori deo je što to čak ni ne shvatate budući da je u naš svakodnevni život toliko utkano da su ignorisanje ispada i prećutkivanje uobičajena rutina poput kuvanja šoljice kafe svako jutro.

Najpre shvatite da nije vaša krivica

Prva stvar koju želimo da naglasimo jeste da prećutkivanje u prošlosti nije ništa čega treba da se stidite. Zapravo, setite se samo kako smo socijalizovani sopstvenim iskustvima posmatranja žena – naših majki i baka u svetu. Ima žena koje su u 1960-tim imale šefa koji bi ih jurio oko stola, a ako bi se saplele, sve bi to nazvao “dobrom zabavom”. Da su nešto rekle, usprotivile se i postavile se na mesto koje im pripada, mogle su izgubiti posao. Kada ste jedini staratelj svoje dece, to jednostavno nije opcija.

Ideja da sebi dozvolite da progovorite, umesto da cenzurišete šta god da je to što biste želeli da kažete, može biti jako uzbudljiva. Ali kada kucne čas da zaista to sprovedete u delo, možda ćete biti istinski prestravljeni. Nije ni čudo! Protivljenje može uzrokovati posledice koje mogu biti manje ili teške. Ali samo zato što je nešto zastrašujuće, to ne znači da nije vredno sprovođenja. Zapravo, što je strašnije, to ćete se bolje osećati kada konačno savladate svoj strah.

Postavite sebe kao prioritet: evo kako možete početi

Niste tu samo da posmatrate, želite i nadate se da ćete dobiti priliku da se istaknete u punom sjaju, a možda ako sve bude išlo kako treba možete živeti dobrim životom. Dakle, da počnemo.

Prva 3 koraka koje treba da preduzmete:

Vodite evidenciju

Da biste napravili promenu, morate tačno da shvatite u kojim oblastima svog života igrate na sitno. Mnogo puta je to ponašanje koje se u nama neguje od detinjstva. Iako velike ljubiteljke brige o sebi, mnoge žene, kako njihova karijera raste, sebe postavljaju kao prioritet, zajedno sa svojom decom i svima ostalima koje poznaju. Trče naokolo kao lude pokušavajući da usreće sve i natera ih da rade, na svoju štetu. I koliko god su svi drugi srećni, vi možete postajati sve ljući. I pogodite šta? Niko nije tražio da to radite. Tako da drugi nisu krivi ukoliko ste ljuti. Shvatite da je zauzimanje ličnog prostora posvećenog samopomoći i ličnom zdravlju definitivno oblast u kojoj  morate da preduzmete akciju.

Shvatite zašto

Ako se vratimo na moj lični primer preteranog truda da se svima bude sve, neophodno je shvatiti ZAŠTO to radite. Ko je imao koristi od vaših postupaka? U radnom okruženju biste možda želeli da zatražite unapređenje. Šta vas sprečava? Blokada na putu puta može biti jednostavna stvar poput straha, ne želite da izađe iz vaše zone komfora, pa čak ni uznemirite potpunog stranca koji u avionu vuče naslon za ruke. Moraćete da budete kristalno jasni šta vas sputava ako ikada poželite da to prevaziđete.

Preispitajte svoje ciljeve

Sada kada ste identifikovali šta radite i zašto to radite, vreme je da duboko kopate i preispitujete sve. Znajte da ćete, ako progovorite, nekoga uznemiriti. Imaćete nekoga kome se ne sviđa to ili čak vi. Biće neprijatno. I pogodite šta? Trebalo bi da bude. Radite to kako treba. Vreme je da preuzmete komandu nad svojim životom na bez izvinjavanja. Malo sramote ili stida vas neće povrediti. Ono što će vas povrediti je da ćutite i živite svoj život onako kako to neko drugi želi.

Možda želite da osvojite prostor svojim telom ili izgledom. Možda ste spremni da zaista izrazite svoje emocije, bez obzira na to koliko se drugi osećali neprijatno. Ili možda samo želite da konačno progovorite. Zauzimanje prostora za vas će izgledati drugačije nego za nekog drugog. Ali to je poenta. Morate da izaberete gde ćete se pokazati autentično u životu. Morate odrediti prioritete u svom životu. A onaj osećaj sreće i ispunjenosti koji ćete dobiti kada to učinite? To dokazuje da ste na pravom putu.

Kako razgovarati sa nepoznatima: Saveti psiholoških istraživanja