Trend borilačkih veština bio je nezaobilazan u poslednjih nekoliko godina. Dok su se borilačke veštine tradicionalno odnosile na muškarce, u današnje vrijeme sve više žena isprobava svoje veštine na ovom zanimljivom putu i ​​za to postoji razlog. Dokaz tome daje činjenica da se stvaraju novi stilovi i da su neke od ovih veština ušle na velika takmičenja poput Olimpijskih igara. Prednosti borilačkih veština su brojne i danas ćemo navesti neke od njih.

Samopouzdanje da se branite

Jedan od najpozitivnijih aspekata koje borilačke veštine mogu pružiti u životu je taj što uči ljude kako da brane sebe i ljude oko sebe. Za mnoge ljude ovo je razlog broj jedan zašto se okreću borilačkim veštinama. Sama po sebi, ova činjenica je strašna. Kombinujte to sa osećajem moći i samopoštovanja koje ovo donosi ljudima i imaćete divne rezultate u smislu samopouzdanja.

Promovisanje etike

Većinu vremena, ljudima koji se bave sportom koji ih uči kako mogu da povrede druge ljude mnogo puta se kaže da bi trebalo da izbegavaju nasilje koliko god je to moguće, u suprotnom bismo živeli u svetu u kome bi sposobnost udaranja bila jednako opasna. Većina borilačkih veština iza sebe ima filozofiju koja ohrabruje ljude da koriste nasilje samo kao odbrambeni mehanizam i to samo ako je očigledno da druge metode ne uspevaju.

Oslobađanje „dobrih“ hormona

Dopamin, hormon „nagrade“, se oslobađa kada činimo radnje koje su dobre za nas. Kao i u većini sportova, što više vežbamo, sve smo zavisniji od njega. Dok vežbamo, telo ima tendenciju da oseća bol u delovima koji su dugo spavali pre nego što ih probudimo da ih koristimo tokom vežbe. Da bi se ublažio bol, oslobađaju se specifični hormoni koji deluju kao lekovi protiv bolova, a takođe nam pomažu da se opustimo i smanjimo stres. U isto vreme, tokom izvođenja borilačkih veština, oslobađa se adrenalin. Ovo je rezultat opasnosti koju telo detektuje kada protivnik sprema udarac protiv nas. Čini se da nam adrenalin pomaže da odgovorimo protivniku i optimalno reagujemo pod određenim okolnostima.

Omogućite izlazni ventil za ljutnju i stres

Borilačke veštine su kultna borba među ljudima. One pružaju sigurno okruženje u kome ljudi mogu preneti nevolje i probleme sa kojima se suočavaju u stvarnom životu i pronaći način da se nose sa njima na takav način koji neće naškoditi njihovim odnosima i neće nauditi ni njima samima ni drugima. Sportovi koji omogućavaju ubrzano kucanje srca generalno su savršeni za oslobađanje od stresa koji se povećava tokom dana. Međutim, borilačke veštine su dobile vođstvo u oslobađanju besa jer predstavljaju bitku i opstanak. Činovi koji se dešavaju tokom sporta imaju simboličnu ulogu u umovima sportista i pomažu im da se opuste.

Podstičite maštu i kontrolu

Da biste se borili u borilačkim veštinama, ne možete samo izvoditi određene pokrete. U toku su takmičenja i protivnik će biti ispred vas da se nosi sa njima. Dok se borite, morate predvideti protivnikov sledeći potez, shvatiti da li lažira napad ili će ga zaista završiti i odgovoriti na razne izazove. Drugim rečima, morate razviti strategiju. Sve ovo mora biti izvedeno na kontrolisan način i tako ovi sportovi postaju toliko uzbudljivi.

Pomozite pamćenju i poboljšajte fokus

Verovali ili ne, borilačke veštine su naučno dokazale da pomažu pamćenju. Razlog je jednostavan. U svakom sportu ili igri u kojima učesnici moraju razviti strategiju i treba da planiraju budućnost, moraju pratiti svoje sledeće poteze i zapamtiti niz koji moraju slediti. Iako prave kratak plan koji traje od manje od minute, bilo bi pogrešno pretpostaviti da je ovo lak zadatak. Sportisti istovremeno moraju da ostanu usredsređeni na to zašto su fizički izazvani i to je ono što njihov pokušaj čini tako teškim za ostvarivanje. U isto vreme, borilačke veštine imaju mnogo veze sa refleksima i to je još jedan razlog zašto sportisti moraju da ostanu fokusirani i budu precizni.

Efekat nemog posmatrača kada je druga osoba u nevolji