Nekad je do firme.

Često je (i) do nas.

U jednom od tekstova pisala sam dosta o tome zašto “mladi talenti” na kraju često završe kao “neuspešni”. Uprkos inteligenciji, elokvenciji i veštinama nemaju osnovne psihičke kapacitete razvijene u dovoljnoj meri da se dobro nose sa svakodnevnim problemima koje sa sobom donosi svet odraslih.

Ne moramo ići tako daleko. Većina nas ima svoje muke koje prate relativno uspešan poslovni život – ako nismo prosvetljeni ne znači da nismo više nego funkcionalni. Što ne znači da ne može da nam u svemu tome bude lepše i bolje 🙂

Mnogi biznismeni, menadžeri, eksperti, akademici, umetnici i zanatlije nažalost na nešto troše znatno više energije nego što bi trebalo. Troše se, kroz razne životne situacije, na unutrašnji dijalog gde vode žučne rasprave kako bi ostali ok sa sobom.

Jezikom škole kojoj pripradam rečeno,vode dijalog između “Unutrašnjeg Roditelja” i “Unutrašnjeg Deteta”. U njima se vodi konflikt između tzv. “eksternih vrednosti” – nametnutog sadržaja i ličnih potreba.

Ti konflikti se, posebno u poslovnom okruženju, najčešće tiču 2 poruke koje smo primili:

  • Da se od nas očekuje da budemo savršeni.
  • Da se od nas očekuje da budemo nesebični.

… da bismo sebi i drugima vredeli.

Dokle god nosimo u sebi te poruke – ili bar dokle god one za nas imaju dovoljnu vrednost – biće nam teško da prihvatimo i sebe i druge.

Mnogima je poznata priča o savršenoj poziciji – Ja sam OK, ti si OK. I pošto im je teško da je dostignu, dodatno sami sebe muče i produbljuju inače naporne svakodnevne problematične situacije.

Zato je važno razumeti da je “Ja sam ok, ti si ok”, pozicija a ne osećanje. Održavanje ove pozicije zahteva veštinu i vreme. Posebno što većina nas nije sa njom odrasla.

Ukoliko osećate da vam je izuzetno teško da se nosite sa sopstvenim ili tuđim očekivanjima na poslu, verovatno je vreme da popričate sa poslovnim savetnikom ili psihoterapeutom.

Kako upravljati svojim šefom: Usmerite sopstvenu karijeru