Želite da promenite karijeru, ali niste sigurni kako, te ako to učinite, želite da se postarate da promena bude pozitivna. Osim što zadovoljava vaše osnovne potrebe za prihodima, vaša karijera može biti i prijatna, pružati vam veliko zadovoljstvo i pozitivno uticati na vašu sreću i blagostanje. Dobra vest je da ste verovatno spremniji i sposobniji da napravite promenu nego što mislite, zato razmotrite savete kako uspešno promeniti karijeru.

4 saveta kako uspešno promeniti karijeru i osigurati da to bude pozitivno i korisno

Poslovni i životni prioriteti

Posao i život su neraskidivo povezani, pa bi ulazak u promenu karijere trebalo da uključi i stvaranje slike o tome šta želite od karijere i drugih prioriteta u životu. Preporučujemo da identifikujete skup stavki koje želite u ključnim komponentama svog života, kao što su fizičko zdravlje, međuljudski odnosi, dom, emocionalna dobrobit, karijera, finansije, strasti i hobiji, duhovnost i zajednica. Razmislite o tome kakvi su ovi domeni za vas danas, a zatim o tome kako biste želeli da izgledaju u budućnosti. Ovo vam pomaže u stvaranju ciljeva, a takođe i informiše smer karijere i odluke koje donosite. Na primer, ako želite da provedete više vremena sa svojim bliskim ljudima, ulazak u promenu karijere u kojoj vidite da stalno radite dugo će verovatno na kraju imati nezadovoljavajuć ishod.

Proširite svoje mogućnosti

Posao koji vas ispunjava može pružiti mnoge prednosti, kao što su mogućnosti za učenje, izgradnju odnosa, uživanje, osećaj postignuća, osećaj pripadnosti i sposobnost da se doprinese nečem većem. Razmislite o tome šta želite da bude vaš posao i šta vam može doneti? Iako možete postaviti poseban sveobuhvatni cilj u karijeri, postoji više načina za postizanje tog ishoda. Proširite svoje mogućnosti vrsta poslova ili industrija kojima se možete baviti. Zamislite to kao zlatnu, srebrnu ili bronzanu medalju. Sve su to velika dostignuća, ali na različitim nivoima. Kako bi vaša zlatna verzija izgledala u idealnom slučaju da imate sve što želite? Za srebro, vratite se samo jedan korak unazad, kompromis koji bi i dalje predstavljao odličnu opciju, a zatim isto to za bronzanu verziju.

Snage + sposobnosti

Možda ste već upoznati sa svojim snagama, stvarima u kojima ste dobri, koje vas pune energijom i bićete privučeni aktivnostima koje ih koriste. Upotreba i razvoj vaših snaga na poslu može rezultirati većim uživanjem, boljim performansama i pružiti vam više energije i vitalnosti. Kada svojim snagama dodate razumevanje svojih sposobnosti, to vam daje najveću polugu za promene i može vam pomoći da napredujete ili potpuno promenite karijeru na način koji vas najbolje priprema za uspeh. Vaše sposobnosti su vaši ljudi, tehničke veštine i vaše znanje. Slično vašim snagama, fokusirate se na veštine i znanja u kojima ste i dobri i u kojima uživate.

Rast

Nema previše pogrešnih koraka ili pogrešnih poteza iz perspektive karijere ako ste fokusirani na ono što možete naučiti i steći na osnovu iskustva. Čak i strašna iskustva mogu vam pomoći da rastete; u stvari, moguće je da kroz izazov napredujemo i rastemo. U potrazi za promenom karijere razmislite o tome da li ćete i dalje učiti i rasti. Za zadovoljavajuću karijeru potreban je izazov. Ako je nešto previše lako, verovatno će biti dosadno. Stoga, bez obzira da li se radi o malom pomaku u karijeri ili o potpunoj promeni, morate naučiti nove ili poboljšati postojeće snage i sposobnosti kako biste to učinili i usvojili stav i uverenje da uz trud možete rasti.

Promena karijere donosi raznolikost, povećava iskustvo i učenje, održava vas angažovanim i može imati pozitivne koristi za vašu sreću i blagostanje. Ključevi za pozitivnu promenu karijere su slediti promenu koja odgovara vašim prioritetima u životu, proširiti vaše mogućnosti onoga što će pružiti  zadovoljavajuću promenu, koristiti kombinaciju vaših snaga i vaših sposobnosti za najveću polugu i fokus o stalnom učenju. Već imate bogatstvo jedinstvenih snaga i sposobnosti i iako vam se može činiti da je to zastrašujuće putovanje, početak sa ova četiri saveta će vam poslužiti na putu do uspešne promene karijere.

Veštine za karijeru budućnosti: Važniji će biti način razmišljanja