Imamo tu sreću da dane provodimo sa izuzetno uspešnim ženama. Čujemo njihove misli, snove i, naravno, njihove strahove. Šta mislite da izdvaja uspešne žene? Naučite kako da kažete ne i držite se toga.

Naučite da kažete ne

Potrebno je mnogo prakse, ali učenje kako reći ne je od vitalnog značaja za zaštitu vaše energije, povećanje vašeg poslovanja i dobrobit svih oko vas.

Postavite granice

Postavljanje granica na početku poduhvata je od vitalnog značaja za vaše poslovanje. Jedno od najvećih ograničenja kada je u pitanju postavljanje granica jeste strah. Mnogi od nas misle: „pa ako odbijem ovu priliku, ljudi će pomisliti da sam previše dobra za njih“, ili „ako skinem nogu s gasa samo na jedan minut, sve će se urušiti oko mene”. Istina je da se neće urušiti. U stvari, to će se ubrzati i postati veće. Zaštita vaše energije i vremena najvažnija je stvar koju možete učiniti kao vlasnik preduzeća, i reći ne nekim stvarima, ili odgurnuti ljude koji vam se javljaju van radnog vremena, ili tražiti da vam “postave brzo pitanje”, a da ne plate za vreme, je sasvim u redu. U stvari, bolje je nego u redu. Zato što dozvoljavate sebi da sačuvate svoju energiju da sanjate više i postajete veće. Obećavamo vam, vaše buduće biće će vam biti zahvalno.

Ako ne volite da radite nešto, nemojte to raditi!

Ako vam nešto u životu izaziva više stresa nego radosti – otarasite ga se! Ne volite kuvanje ili čišćenje, nikada niste, i znate da svoje vreme možete provesti radeći bolje i uticajnije stvari. Dakle, jednostavno se toga rešite iz svog života. Jedna od najčešćih stvari koje se žene zapitaju jeste da li se osećati krivom što to rade. Najjednostavniji odgovor – apsolutno ne. Otvorenost za prhvatanje pomoći je jako važna. Ako ne volite da čistite ili kuvate u svom domaćinstvu, nemojte! Odbacite žrtvu roditeljstva i ne budite heroj. Radost je važnija od stresa, a ako želite da učinite neverovatne stvari u svetu, onda imate samo određenu količinu vremena i energije koju imate i moraćete zaista svesno da odaberete u šta ćete to uložiti. I znajte, ako volite kuvanje, držite se toga!

Kada treba da pređete na viši nivo

Možete provesti dosta vremena razmišljajući o onome što ste do sada radili u svom poslu, a neće vas dovesti do sledećeg nivoa na kome želite da budete. Rekli ste da nekim prilikama u prošlosti koje su vas sigurno dovele do ovoga gde ste danas. Ali sada, da biste mogli da pređete na sledeći nivo i da svoj posao proširite tamo gde želite da bude, morate da počnete da govorite ne onome čemu ste ranije govorili da. Ovo ponekad može izgledati nezgodno i neugodno, posebno ako ste vremenom razvili odnose s ljudima, pa čak i ako isključujete neku od vaših usluga, npr. privatne klijente / koučing. Ali, time oslobađate svoje vreme i energiju da se usredsredite na ono što treba da uradite i počnete da govorite da, kako biste prešli na sledeći nivo.

Isključite se!

Jedna od najboljih, najpraktičnijih stvari koje ćete ikada uraditi biće kupovina drugog telefona. Ovaj drugi telefon treba da ima drugačiji broj koji ima samo 20-ak ljudi, a možete ga koristiti vikendom, a da vas ne bombarduju pozivi na posao ili obaveštenja o poslu sa društvenih medija. Još uvek želite da budete u kontaktu sa prijateljima i porodicom, ali ono što možete otkriti je da ste se isključili za vikend, a zatim propustili šta se dešava u njihovim životima. Dakle, dva telefona. Omogućava vam da se odmorite i napunite baterije, tako da, kad dođe nova nedelja, možete biti spremni da se pojavite i date najbolje od sebe.

Žene u poslovnom svetu: Ne morate se takmičiti sa muškarcima