Ako ste pročitali naše tekstove o koučingu, razumete da koučing ima dve fokusne oblasti – učinak i razvoj. Ovde ćemo razgovarati o tome kako koučing poboljšava radni učinak i kako to možete iskoristiti da biste unapredili svoj tim.

Šta je koučing koji poboljšava radni učinak?

Koučing u svrhe radnog učinka je metoda u kojoj lideri zatvaraju praznine u učinku članova tima. Ovo može uključivati:

 • Uvažavanje i podsticanje poželjnog ponašanja
 • Ukazivanje članovima tima ako nisu na pravom putu
 • Ponuda članovima tima promišljenih izazova koji ih podstiču da poboljšaju svoje slabosti
 • Držanje članova tima odgovornim za svoje odgovornosti i ciljeve

Zašto je koučing za učinak važan?

Bez obzira na ulogu ili koliko dugo je neko u organizaciji, svako ima priliku da raste i doprinese većoj vrednosti svom timu, klijentima i poslu.

Koučing u svrhe učinka podstiče vođe timova da dosledno mere i poboljšavaju performanse zaposlenih. Štaviše, omogućava članovima tima direktan pristup liderima koji ih mogu voditi kroz lavirint očekivanja i kompetencija koje se od njih traže.

Studije pokazuju da je koučing u organizacijama povećao:

 • Prodaju od 10 do 19 odsto
 • Dobit od 14 do 29 odsto
 • Angažovanost kupaca za 3 do 7 odsto
 • Angažovanost zaposlenih za 9 do 15 odsto

Organizacije i industrije se stalno menjaju, što zavređuje redovne razgovore sa ljudima o njihovom učinku. Ove diskusije treba voditi na način koji će motivisati članove tima na akciju.

5 najboljih pogodnosti koje kouč ima za svrhe učinka

Istraživanja pokazuju da više od 70 odsto zaposlenih koji su prošli kroz koučing ima koristi i poboljšava radni učinak. Analizirajmo detaljnije pet najboljih prednosti koje ima po performansama.

Veća samosvest

Svest o sebi povezana je sa učinkom i uspehom u karijeri, a fidbek je ključan za izgradnju samosvesti.

Trener performansi pokreće samosvest kod članova tima pružajući povratne informacije o rezultatima koje postižu. Ova vidljivost može pomoći zaposlenima da razumeju kako bolje postići svoje ciljeve.

Izgradnja veće samosvesti može uključivati:

 • Uvažavanje i podsticanje pozitivnog i poželjnog ponašanja
 • Prozivanje ljudi kada su izvan cilja ili moraju da se poboljšaju
 • Preispitivanje njihovih prednosti i slabosti

Osim toga, treneri razumeju da je povratna informacija dvosmerna ulica-da treneri takođe moraju biti podložni obuci. Posvetite se samosvesti svog tima tako što ćete početi od svoje i povremeno tražiti doprinos u svojim strategijama treniranja.

Veća motivacija

Ako se zaposleni osećaju previše ugodno na svojim pozicijama (na primer, rade minimum, uzdržavaju se od odlaganja, drže se statusa kvo itd.), obuka o učinku može osnažiti njihov posao i performanse.

Koučing može pomoći članovima tima:

Izazovite sebe. Dobrim trenerima će trebati vremena da pronađu promišljene prilike koje će pomoći članovima tima da iskoriste svoje snage i rade na svojim slabostima. Na primer, ako je zaposleni dobar u rešavanju problema, možda ćete morati da sarađuju sa drugim odeljenjima kako bi pronašli rešenja za tekuće probleme odeljenja. Ovo može izvesti vašeg zaposlenika iz zone komfora i motivisati ga da stavi sve od sebe.

Postanite bolji saradnici. Pomažući članovima tima sa svojim snagama i slabostima, oni mogu postati bolji saradnici u organizaciji. Njihovo postavljanje u situacije u kojima se osećaju motivisano može pomoći članovima tima da ostvare svoj puni potencijal.

Veća rezilijentnost

Promena je neizbežna u poslu, ali može izazvati veliki stres i izazove za zaposlene. Koučevi mogu pomoći zaposlenima da se prilagode promenama i upravljaju njima sa sledećim veštinama:

Prilagodljivost: Lideri koji brzo deluju imaju dva puta veću verovatnoću da dođu do promena nego oni koji nisu tako spretni.
Inovacija: Treneri mogu ohrabriti članove tima da razmene svoje ideje i uče jedni od drugih.

Strategija: Sa treniranjem zaposlenici mogu razumjeti kako razbiti složene izazove na manje korake kojima se može lakše upravljati.
Komunikacija: Kao što su rekli dr Steven J. Stovell, Eric D. Mead i Cherissa S. Nevton u Coaching for Results:

Koučing je dvosmerni komunikacijski proces između članova organizacije (lideri prema članovima tima, pandani prema pandanima, članovi tima prema liderima) čiji je cilj uticati i razviti veštine, motivaciju, stav, procenu ili sposobnost zaposlenih, i spremnost da doprinese ciljevima organizacije.

Bolje usmerenje

Koučing osigurava da članovi tima idu u pravom smeru u svojim zadacima i strategijama pomažući zaposlenima da zacrtaju plan za napredovanje.

Umjesto da budu mikro menadžeri, dobri treneri podstiču kreativnost i pomažu pojedincima da identifikuju najbolja rješenja. Zajedno, trener i članovi tima procjenjuju uključene rizike i uspostavljaju odgovornost za preuzete obaveze.

Veći moral

Preko 70 procenata treniranih zaposlenih neguje bolje odnose, a preko 80 procenata se oseća sigurnije.

Zaposleni ce osećati se bolje pripremljenim za hvatanje u koštac sa izazovima i više doprineti timu sa boljom odgovornošću i iskrenim razgovorima sa trenerom. Ove beneficije mogu podstaći veći moral zaposlenih.

Koje su najbolje tehnike treniranja za performanse?

Koučevi mogu poboljšati performanse na radnom mestu pomoću sledeće tri tehnike.

Budite iskreni, a ipak brižni

John Vooden, proslavljeni košarkaški trener, rekao je: „Trener je neko ko može da ispravi ispravke bez izazivanja ogorčenja.

Kada dajete konstruktivnu kritiku, neophodno je biti iskren, a ipak brižan. Želite da motivišete i osnažite članove svog tima – ne izazivajte nezadovoljstvo.

Treneri mogu pružiti podršku članovima tima na sledeće načine:

Naglasite šta im to znači: Pomozite zaposlenom da razume zašto je promena ponašanja ili radne etike vredna njihovog vremena. Bilo da se radi o postizanju ciljeva tima ili pružanju bolje usluge klijentima, objašnjenje može pružiti više konteksta u situaciji. Takođe im može pomoći da shvate da njihovi postupci ne utiču samo na njih same na radnom mestu.

Izbegavajte okrivljavanje ili sramoćenje. Vođenje krivicom i stidom neće stvoriti produktivan razgovor; samo podstiče nepoverenje. Na primer, umesto da kažete „Vaša razmišljanja o KSKS su pogrešna“, recite: „Mislim da imamo različita shvatanja o KSKS.

Reci mi šta misliš. ” Uvek nastojte da razgovor bude neutralan i potrudite se da istražite i uvažite gledišta člana tima.

Iskreni, a ipak brižni pristup poboljšava vaše šanse da pomognete svom zaposlenom da postigne prave rezultate i neguje snažniji odnos između vas oboje.

Izaberite pravi stil koučinga

Ne postoji jedinstven pristup za sve koji se odnosi na koučing. Različita pitanja i okolnosti će zahtijevati različite vrste obuke.

Na primer, situacija visokog stresa koja zahteva brzi zaokret na projektu može zahtevati prisilni stil treniranja. Upućivanje člana tima šta i kako treba učiniti može pomoći u postizanju pravih rezultata.

S druge strane, projekat koji zahteva saradnju može garantovati demokratski stil liderstva. Ovaj stil uključuje davanje članovima tima jednakog glasa u donošenju odluka i razmišljanju.

Evo i drugih primenljivih stilova treniranja performansi:

Holistički koučing: Holističko treniranje je ukorenjeno u uverenju da je sve povezano. Trener može članu tima dati uvid u njihov položaj u kompaniji – kako njihova uloga utiče na druge timove? Kako njihov učinak utiče na prihod kompanije? Ovo može pomoći u negovanju osećaja uključenosti i podstaći članove tima da daju sve od sebe.

Integrisani koučing: Trenerske sesije izgrađene su oko širih organizacionih inicijativa. Lider može započeti ovaj stil treniranja ako želi da ohrabri svog tima da razmišlja o velikoj slici. Kako mogu iskoristiti svoje snage za jačanje dugoročnih organizacionih strategija?
Bez obzira na okolnosti sa kojima se suočavate, ostanite fokusirani na cilj – iskoristite ga za pokretanje pravog stila treniranja performansi i osvajanje rezultata.

Prikupite fidbek

Jedini način da postanete bolji kouč jeste fibek. Istraživanja pokazuju da će kompanije sa visokim performansama proceniti efikasnost menadžera kao kouča u odnosu na njihove kolege.

Prikupljanje povratnih informacija od članova tima odličan je način da se identifikuju objektivna ponašanja povezana sa pozitivnim poslovnim ishodima. Iako imate ideju o tome šta verujete da podrazumeva dobro treniranje, članovi vašeg tima mogu razmišljati drugačije.

Zato sprovedite povratne informacije na kojima zaposleni mogu izraziti šta radi, a šta ne. Ovo je proaktivan način za usavršavanje tehnika treniranja koje gaje bolje performanse članova vašeg tima.

Povratne informacije podstiču bolju svest o sebi-karakteristiku koja je ključna za vođe sa visokim performansama. Jedna studija pokazuje da su treneri menadžeri bili svesniji svojih prednosti i slabosti. Uz bolje razumevanje sebe, menadžeri su se osećali sigurnije u rešavanju izazova.