Kako da učinite svoj posao zabavnijim? To u svakom poslu počinje sa svakim pojedinačnim zaposlenim. To je stanje uma – stav – potpuno pod vašom kontrolom. Ako naučite da iskoristite ovaj stav, imaćete više radosti i smisla u svom poslu i životu.

Prema nedavnom istraživanju koje je objavio Business News Daily, iako se zabava može smatrati ometanjem, ona zapravo ima sposobnost da poboljša otpornost i optimizam zaposlenih, što dovodi do bolje pažnje prema zadacima. Kad zadatak učinimo zabavnim, skloniji smo tome da ga mu se posvetimo i da ga dovršimo, umesto da to bude užasna aktivnost koju odlažemo – možda čak i više puta.

Učinite svoj posao zabavnijim

Slede tehnike i strategije koje su drugima pomogle i verovatno bi mogle da pomognu i vama da učinite svoj posao zabavnijim.

Reč je o malim stvarima

Osećate se preopterećeno? Kejti Šian, marketing menadžerka iz Oaklanda, izdavačke kuće Berrett-Koehler iz Kalifornije, promenila je svoje mentalno gledište kada je promenila naslov svoje „liste obaveza“ u „listu zabave“.

Su Burč, stariji stručnjak za učenje, Insight Enterprises u Sugar Grove, Illinois, kaže: „Tehnologija je sjajna; međutim, gužvanje papira više zadovoljava nego brisanje. Tako da često stavljam izazovne radove na beleške nakon objavljivanja, tako da mogu da uništim belešku i bacim je u smeće kada se zadaci završe. Ako imate belu tablu, ovo je odlično mesto za beleške. ”

Dona Fremed, konsultant za ljudske resurse, poslovni partner za DLF Global u San Dijegu, Kalifornija, kaže da posao, lične zadatke ili projekte čini zabavnim „odabirom olovke, markera u boji ili hemijske olovke koju koristi pre početka rada. Neke olovke pamtim odakle sam ih nabavila. Na primer, imam olovku Coca-Cola sa poslovnog putovanja u Atlanti. Takođe, imam novi set markera „fineline“ koje ću koristiti za crtanje i pisanje. Jedva čekam da počnem da crtam sa njima! ”

Naučite da prihvatite zabavu

Dr Ramon Grijalva, potpredsednik Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), sa sedištem u Holivudu u Kaliforniji, kaže: „Veći deo života igram igru sa samim sobom! Kad sam radio sa vladom Long Biča (Kalifornija), oni su imali obrasce za sve i bilo je dosadno i bolno to morati dovršiti, pa bih se mentalno „obukao“ i prešao u „mehanički način“ da se uverim u pravi okvir uma. Radio bih oko periferije kako bih postavio posao (organizovanje, kreiranje fakture itd.), a zatim bih se ukopao u užasan zadatak da ga završim što je brže moguće. ”

Kristin Gilmor, potpredsednica obuke za Bell partnere u Grinsborou, Severna Karolina, kaže: „Imamo male plastične nindža likove koje ostavljamo ljudima na stolovima sa porukom„ Uhvatio sam vas kako radite sjajne stvari “. Svaki sastanak tima započinjemo šalom, rotiramo ko je odgovoran za to i vođenje svake nedelje. Trenutno svima koji rade od kuće, s vremena na vreme šaljem svom timu pakete nege sa nekim od njihovih omiljenih stvari. ”

U Administrativnoj kancelariji suda u Vilmingtonu, Delaver, trenerica/vaspitačica Alison Galo olakšava dane svojim kolegama danima držeći igračke u njenoj kancelariji – stresne loptice, gumenu piletinu, uključene igračke, par ruku za lutke . “Oni su na mestu gde svi lako možemo doći do njih.”

Rastavite na delove

Džef Tojster, autor i instruktor za Toister Performance Solutions, Inc. u San Dijegu, Kalifornija, kaže: „Evo jednostavnog trika koji koristim, a koji sam prilagodio pomoću tehnike Pomodoro® kako bih obavio posao i učinio ga zabavnim:

 • Odaberite određeni projekat na koji ćete se fokusirati.
 • Isključite sva ometanja, uključujući telefon, e -poštu i druga obaveštenja.
 • Podesite tajmer na 20 minuta.
 • Dajte sebi dozvolu da se fokusirate na taj zadatak dok se tajmer ne isključi.

„Često smatram da me ovo dovodi u stanje duboke koncentracije i uživanja. Posao osećam kao prirodniji, a ja sve više radim. Skoro neizbežno, razočaran sam kada se tajmer isključi!”

Nezavisna spisateljica Kerol Paton iz Las Vegasa, Nevada, kaže: „Kad se uhvatim u koštac sa zadatkom koji mi se ne sviđa, podelim ga na faze i usput se nagradim. Na primer, ako završim ovaj deo zadatka, mogu da prošetam, pozovem prijatelja ili pojedem taj slatkiš koji sam gledala u zamrzivaču. Drugi put mogu raditi subotom ujutro kako bih radnu nedelju učinila manje izazovnom ili užurbanom. To daje prednost ponedeljkom ujutru. Retko ubacujem sve svoje zadatke u rutinu od ponedeljka do petka, 8-5. ”

Lori Doneli, stručnjak za učenje i razvoj sa sedištem u Los Anđelesu u Kaliforniji, nudi sledeće strategije kako da učinite svoj posao zabavnijim:

 • Počevši od roka, brojim zadatke i za svaki postavljam trajanje do završetka. Ciljevi se postavljaju – do kada svaki skup zadataka treba da se završi, do ispunjenja roka kao da se radi o prodajnim kvotama. Kad dostignem prekretnicu, dajem sebi nagradu.
 • Kad imam mentalnu blokadu, „telekomutiram“. Tehnički, to se naziva somatska terapija. Volim da zamislim da sam na festivalu Koučela 2019. i plešem u publici uz svoju omiljenu pesmu. Još jedan omiljeni način je da putujete unazad kako biste uživo doživeli koncert.
 • Dobra strana pandemije je ta što mogu da napravim pauzu od 15 minuta i da se protežem jogom (koja se takođe smatra somatskim tretmanom), slikam akvarelom ili se okupam u vrućoj kupki sa mirisom lavande; sve to podstiče moju kreativnost.
 • Kad sam u kancelariji, odlazim u MOCA (Muzej savremene umetnosti u Los Anđelesu) i zamišljam načine da dovršim svoje dizajnersko delo kao da će to biti umetničko delo koje visi u muzeju.
 • Slično tome, otići ću do javne biblioteke i čitati klasičan tekst 10 minuta. Čitanje štampane stranice poboljšava razumevanje i za mene inspiraciju. Ako nema vremena, brzo ćete odštampati projekat i sedeti napolju kako biste ga pregledali.

Dominik Fruhtman, direktor programa za Udruženje profesionalaca u ljudskim resursima (PIHRA) u Los Anđelesu izveštava o strategijama za zabavu i više posla koje uključuju:

 • Odredite strategiju/novi pristup – koji ne mora biti savršen. Podesite tajmer – imajte kompletan fokus. Pogledajte koliko možete učiniti – pokušajte da date sebi maksimum! Kao oblik hipnoze; igra za poboljšanje sopstvene tehnike i brzine.
 • Podelite zadatak na logičke korake, možda na način na koji to nikada ranije nije učinjeno. Na primer, počinje sa pauzom, uzima flašu vode, isključuje telefon, govori drugima da je ne uznemiruju, a zatim zaroni.
 • Napravite igru od toga i rad na tome uvek ide brže. Na primer, ako mora nešto da lektoriše, ponaša se kao da je na Olimpijskim igrama lekture i snima najbolje vreme ikada.

Napravite pauzu

Albert Frazia, glavni službenik za ljudske resurse kompanije DeBragga & Spiller, Inc. u Nju Džersiju, deli pristup koji je primenio kako bi povećao svoj moral, energiju, produktivnost i zabavu u svojim projektima i rezultatima: „Ako radim na posebno izazovnom zadatku ili projektu, ponekad ću otići „van lokacije“ da radim ili razmislim. Omiljena lokacija za mene je bio Brajant Park u centru Menhetna (kada sam radio na Menhetnu). U proleće i leto stolice i stolovi postavljeni su na travnjak za posetioce. Brajant Park nudi ravnotežu opuštanja prirodnog parka okruženog uzbuđenjem Menhetna. Otkrio sam da me ovo privremeno premeštanje obnavlja i da je značajno povećalo moju produktivnost. ”

Što više proširujete sopstvene strategije kako biste posao učinili zabavnijim, zabava će postati standardni pristup obavljanju posla i više ćete se zabavljati. Da parafraziramo Konfučija: „Ako naučite da volite svoj posao, nikada nećete raditi ni jedan dan u životu!“

Sopstvena lista zadataka vas izluđuje? Napravite listu “ne raditi”