Inovacija je neophodna za uspeh. S obzirom na Gran Pri Meksika, kako Meklaren vodi inovacije će biti u centru pažnje, naglašavajući neke od najneverovatnijih inženjerskih dostignuća: Formula 1 (F1). Najbrži tim će u velikoj meri zavisiti od vaše sposobnosti da inovirate da biste pobedili u trci.

Za Meklaren F1 tim, to znači usavršavanje automobila kako bi ostali ispred konkurencije. Svakih 17 minuta, Meklaren pravi novi deo za svoj automobil. I, na kraju sezone, 80% automobila će biti potpuno drugačije. Sa više od 180 pobeda na Grand Priju i 20 šampionata, ova strategija je dobro poslužila istorijskom timu Meklarena.

Ali inovacije su takođe ključne za pobedu u trci u sajber prostoru. Da bi nadmašile sajber napadače, organizacije moraju da investiraju u tehnologije koje daju prioritet istraživanju i razvoju, primenjujući tehnologiju za borbu protiv sve većeg broja sve sofisticiranijih pretnji.

Kako Meklaren vodi inovacije: zaštita krunskih dragulja

Konstantna evolucija automobila čini Meklarenovo intelektualno vlasništvo – to jest, dizajn automobila i njegove karakteristike performansi – njegovim najcenjenijim draguljem. Baš kao što su poslovni model startapa ili dizajn proizvoda od ključnog značaja za svakog preduzetnika, Meklarenovi vlasnički podaci su njihov najdragoceniji resurs.

I preduzetnici i kompanije moraju da preduzmu neophodne mere predostrožnosti kako bi osigurali da kriminalci ne mogu ukrasti vaše ideje. Hakeri ne mare za zakonske okvire ili patente. Oni će učiniti sve što je potrebno da nanesu štetu.

Uspešan sajber napad može izazvati ozbiljne probleme za svaku organizaciju. Ovi napadi mogu dovesti do pogoršanja reputacije, značajnih gubitaka kapitala ili krađe ideja koje su već patentirane. Za Meklaren ili bilo koji drugi tim, šteta koju bi prouzrokovao sajber napad – od pristupa intelektualnoj svojini, do strategije takmičenja ili podataka sa senzora povezanih sa automobilima – mogla bi biti razlika između pobede ili poraza.

U trkama je tempo toliko brz da su timovima F1 potrebne tehnologija i inovacije da bi išli u korak. Odgovarajuće mere sajber bezbednosti su kritične za obezbeđivanje zaštite intelektualne svojine, obezbeđivanje funkcionisanja opreme i što je najvažnije –  obezbeđivanje pobede.

Sajber uticaji na pistu: sprečavanje zatvaranja

Osim gubitka podataka, sajber napadi mogu imati fizičke posledice u svetu trka. Uspešan sajber napad mogao bi u potpunosti da poremeti aktivnosti preduzeća. Zatvaranje bilo koje aktivnosti na određeni vremenski period bilo bi neodrživo.

Ali za Meklaren je nezamislivo neizvođenje automobila na stazu. Napad isključivanja tokom trkačkog vikenda je situacija koja drži vođe Meklarena budnima noću.

Organizacije moraju shvatiti da će se hakeri na kraju infiltrirati. Što je važnije od izgradnje perimetralne odbrane sa starim tehnologijama kao što su zaštitni zidovi, kompanije se moraju fokusirati na ublažavanje širenja pretnji i minimiziranje štete kako bi izbegle gašenje.

Zaustavljanje pretnji u hodu

Digitalno okruženje preduzetnika, poput onog u F1, kreće se velikom brzinom: više procesa i aktivnosti se dešavaju istovremeno. Iz tog razloga, korišćenje rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji (AI) za odbranu sajber bezbednosti je od vitalnog značaja.

Tim Meklarena koristi AI tehnologiju kako bi osigurao odbranu svoje digitalne infrastrukture. Ova rešenja za sajber bezbednost zasnovana na veštačkoj inteligenciji automatski upozoravaju bezbednosne timove na pretnje u njihovoj digitalnoj infrastrukturi. Ova upozorenja u realnom vremenu omogućavaju bezbednosnim timovima da usredsrede svoju pažnju na reagovanje i otklanjanje pretnji.

Naročito tokom trkačkih vikenda, važno je da cela baza zaposlenih – od generalnog direktora do tima u boksu – ne gubi dragoceno vreme na procenu da li je imejl ili druga komunikacija autentična. Moraju da veruju veštačkoj inteligenciji da će ispitati te podatke za njih.

Ova autonomna odzivnost omogućava timu da se fokusira na složenije bezbednosne zadatke, bez brige o oslanjanju na odluke jednog pojedinca da zaštiti celu kompaniju i njenu infrastrukturu. Ne samo da je jedna osoba ugrožena klikom na sumnjivu vezu. Cela kompanija je u opasnosti.

Promena mesta održavanja trke podrazumeva i promenu digitalnog okruženja

Sajber bezbednost zasnovana na veštačkoj inteligenciji (AI) je najbolji način za obezbeđenje složenih i sofisticiranih digitalnih okruženja, kao što je rastući startup ili tim Formule 1. Svakog vikenda, Meklaren je na drugom mestu, na različitim trkama.
Najuspešnija veštačka inteligencija ima sposobnost da uči o redovnim poslovnim operacijama organizacije, i na taj način identifikuje abnormalna ponašanja za to specifično okruženje. U tom smislu, veštačka inteligencija može da spreči delimični ili potpuni prekid poslovanja, krađu podataka i druge negativne posledice sajber napada. Ova vrsta veštačke inteligencije, koja se naziva „samoučenje“, može se prilagoditi kako se njegovo okruženje menja, što je u slučaju F1 veoma uobičajeno.

Meklaren je naučio da je neophodno unapred usvojiti ovu vrstu tehnologije. Kako napadi i njihovi izvršioci postaju sve sofisticiraniji, odbrambene tehnologije moraju da se oslanjaju na inovacije kako bi bile ispred pretnji.

Svaki preduzetnik i biznismen treba da sledi primer Meklarena: da prihvati nove tehnologije kako bi odbranio i zaštitio svoje ideje i svoj rad. Meklaren je preduzeo odlučne korake da osigura svoj sajber integritet; kompanije takođe treba to da urade.

Vlasnici Tesla automobila: Psihologija zadovoljstva kupaca